Política

ETA inicia una possible campanya d’estiu amb 4 bombes a Cantàbria

Terrorisme

ETA va donar ahir el tret de sortida a una possible nova campanya d’estiu amb la col·locació de quatre bombes a les localitats càntabres de Laredo i Noja. Els artefactes van explotar entre les dotze del migdia i les tres de la tarda i van provocar molt pocs danys materials. Això sí, van deixar ferida lleu una dona, i la seva néta, embarassada, va patir un atac de nervis.

L’organització va avisar de l’acció i això va permetre desallotjar les zones on havia deixat preparades les bombes: dues estaven col·locades a la platja de Laredo i van fer saltar pels aires una torre de vigilància de la Creu Roja; la tercera, a Noja, també estava amagada a prop dels habitacles dels socorristes; finalment, la quarta tenia com a objectiu un camp de golf a la mateixa localitat.

Va ser aquest darrer artefacte el que va ferir l’única víctima dels atemptats quan la deflagració va fer saltar unes pedres que li van impactar a l’esquena, mentre la dona estava al porxo de casa seva. Pel que fa a les zones de platja, la trucada que avisava de la col·locació dels explosius va permetre desallotjar-les. Amb tot, el mal temps que feia ahir en aquestes localitats no convidava a remullar-se i, per tant, no es va haver de mobilitzar gaire gent.

Amb aquesta acció, ETA ja ha actuat en 32 ocasions a Cantàbria. L’última va ser el març del 2006, quan va fer esclatar una bomba al municipi d’Ontón, coincidint amb una vaga convocada per Batasuna. No obstant això, la major part d’atemptats que ETA ha comès en aquesta comunitat autònoma han coincidit amb l’estiu o amb el pont de la Constitució. Dos períodes en què, precisament, molts dels turistes que van a Cantàbria són bascos, a causa de la proximitat geogràfica. Laredo i Noja són dos dels destins que més èxit tenen entre els habitants d’Euskadi.

Basagoiti veu l’explosió
En el capítol de reaccions polítiques a l’atemptat, destaca la de l’acabat de nomenar president del PP basc, Antonio Basagoiti, que ahir va comparar els membres d’ETA amb el lehendakari, Juan José Ibarretxe. Basagoiti va afirmar que “hi ha qui planteja la independència a base de referèndums i altres ho fan mitjançant les bombes”. Es dóna la circumstància que Basagoiti va poder presenciar un dels atemptats perquè té una casa al passeig marítim de Laredo.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.