Política

Zapatero promet un 2009 històric en inversió pública

Amb 33.000 milions d’euros, el govern central durà a terme l’any vinent la inversió pública més gran coneguda en democràcia, que farà que l’Estat espanyol “surti enfortit” quan l’economia es recuperi. Així ho va assegurar ahir el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. Per ell, el 2009 es convertirà en “l’any de la història amb més obra pública en marxa”. L’executiu socialista considera que la millor manera d’afrontar el desafiament de la crisi és recorrent a la inversió productiva i social, i renunciar a les “retallades socials”.

D’aquesta inversió pública, la despesa més gran, 19.000 milions d’euros, serà per a la construcció d’infraestructures de transport, 8.000 milions més els invertiran els ajuntaments i 5.000 més estaran centrats en iniciatives ambientals.
A més a més, el pla del govern espanyol per reactivar l’economia i mantenir la cohesió social inclou els 39.000 milions de suport al finançament de les pimes, que actualment pateixen greus problemes de liquiditat, i els 250.000 milions anunciats per protegir el sistema financer amb la compra d’actius.

Enfortiment
Amb totes aquestes mesures, l’Estat espanyol “en sortirà enfortit perquè tindrà més capital productiu, tecnològic i social”. “És el repte que tenim, i guanyarem”, va destacar Zapatero en un acte amb alcaldes socialistes de Madrid.

D’una altra banda, el secretari general del PSOE va assegurar que serà “exigent” amb les entitats financeres “perquè facilitin el crèdit i la liquiditat una vegada aprovades les mesures per superar la crisi”. Tot i que Zapatero va admetre que la recuperació de la confiança exigirà temps, dues setmanes després de l’entrada en funcionament de les mesures de suport al sistema financer va afirmar que “es produirà”.

Zapatero va acusar de demagog el Partit Popular per haver criticat aquestes mesures d’ajuda. “Si el sistema financer hagués entrat en crisi, també ho haurien fet les empreses i l’estalvi de les famílies”, va afegir.

El líder del PSOE també va voler fer referència a l’atur, que continua sent la principal preocupació dels ciutadans, segons el CIS. Zapatero va destacar que, durant l’actual context de crisi, la lluita contra l’atur serà la prioritat principal. De fet, amb el fons de 8.000 milions per als ajuntaments el govern central preveu crear 200.000 llocs de feina nous. “Ningú quedarà a la seva sort davant el drama de la desocupació”, va concloure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.