Política

Els municipis es queixen que la Generalitat els ha reclamat que els cobreixi despeses amb el fons de Zapatero per als ajuntaments

Ho han admès el president de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Sabadell, Manel Bustos, i el president de l'Associació Catalana de Municipis i alcalde de Martorell, Salvador Esteve

El president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i alcalde de Sabadell, Manel Bustos, i el president de l'Associació Catalana de Municipi i alcalde de Martorell, Salvador Esteve, han reconegut que és cert que alguns departaments de la Generalitat han demanat a alguns ajuntaments que els paguin despeses que correspondrien a la Generalitat amb els fons d'inversió de Zapatero.

Els representants municipalistes han assegurat que els ajuntaments estan al límit pels problemes de finançament i han reconegut que els fons de Zapatero els han anat molt bé i que seria desitjable que l'any vinent es repetís l'experiència.

Sobre els fons estatals d'inversió de 8.000 milions dedicats als municipis, han dit que compleix els seus objectius ja que està provocant moviment econòmic, fa que algunes empreses mantinguin l'activitat i els llocs de treball i, per altra banda, els alcaldes, asseguren, han sabut interpretar aquests recursos "per transformar els nostres municipis i es fan servir de forma molt rigorosa i eficient".

Per Bustos, els ajuntaments, però, el que volen és la distribució "justa" dels recursos públics. "No pot ser que tinguem només el 13% dels recursos. També estem al costat del president Montilla en la reclamació del finançament" ha assegurat.

El problema amb els ajuntaments és igual ara que fa 30 anys ha assegurat Esteve. "Crec que hi havia moltes coses pendents i nosaltres hem quedat els últims de la cua. Els alcaldes de qualsevol color polític estem més preocupats per tirar el poble endavant que per la reivindicació, i jo crec que això també ens ha fet mal. Com que n'hi ha que han reivindicat més, ens han passat al davant', ha dit.

"La realitat és aquesta" afirma Bustos, "que el govern de l'Estat està dedicat de manera molt important a resoldre el finançament autonòmic, però tenim el compromís que es revisarà el model de finançament dels ajuntaments". "Fa 30 anys que reclamem un canvi de model però ens topem amb un problema previ, que és el problema de finançament que tenen les comunitats autònomes" ha dit.

"Sobretot reivindiquem un canvi de model, una nova llei de finançament local" afegeix Esteve, "que els ajuntaments tinguin prou recursos per a totes les competències que exercim. Per exemple, les llars d'infants, que no són competència municipal però que n'estem construint i les estem mantenint" ha dit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.