Política

El PP impulsa la llei per exigir l’ús del castellà i treure pit davant UPyD

El PP comença a moure les peces en el triple tauler electoral que té al davant en el proper mig any. La portaveu al Congrés, Soraya Sáenz de Santamaría, va presentar ahir una proposició de llei que té molt a veure amb la competició electoral que manté amb la UPyD de Rosa Díez. La mesura pretén garantir l’ús del castellà en totes les etapes educatives i promoure el que els populars defineixen com a “bilingüisme integrador”.

Tot i que la portaveu popular va negar ahir que la proposta tingui a veure amb la presència i les expectatives de Díez en el panorama electoral, crida l’atenció el moment en què la presenten: ho fan just després del Fòrum Obert en què el PP pretenia impulsar els candidats i el propi president, Mariano Rajoy. També cal tenir en compte que la presentació de projectes de llei per part de cada grup parlamentari és limitat i sobta que s’esculli el terreny lingüístic quan el PP no es cansa de pregonar que el que cal és actuar davant la crisi.

Hi ha encara un altre element que fa pensar en el factor UPyD com a explicació a la iniciativa popular: des del principi de la legislatura, el grup es va marcar com a objectiu millorar les relacions amb els companys parlamentaris, aconseguir suports i anar deixant sol el PSOE. El cert és que aquest tipus de mesura enfrontarà els populars no només amb els socialistes –tot i que molts estarien a favor de gran part del text del PP–, sinó també amb socis potencials com CiU i el PNB.

Defensa a ultrança
Sigui com sigui, el que va proposar ahir Santamaría va ser una defensa a ultrança del castellà per “garantir el coneixement” d’aquesta llengua a tothom que passi pel sistema educatiu estatal. Això només s’aconseguirà, des del seu punt de vista, assegurant als alumnes de comunitats on hi ha llengües cooficials l’opció d’estudiar-ho tot en castellà “sense prejudici de l’aprenentatge de l’altra llengua”, en referència al català, l’euskera o el gallec. A més, els que hagin començat els estudis en una altra autonomia i estiguin de pas no hauran de fer res en una llengua que no sigui el castellà. Tot per evitar el “fracàs escolar” que acrediten diversos estudis segons la portaveu popular.

Tot això, el PP vol fer-ho evitant el “principi de separació d’aules” per no caure en el model basc, on hi ha dos models diferenciats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona