Política

Israel prepara una possible invasió terrestre a Gaza

Món

Els avions israelians han bombardejat la franja de Gaza aquest dilluns per tercer dia consecutiu mentre Israel prepara una possible invasió terrestre, ja que el govern ha aprovat aquest diumenge un pla per cridar a files més de 6.000 reservistes. Aquesta entrada terrestre se sumaria als atacs aeris israelians, que ja han causat almenys 312 morts, una cinquantena dels quals són civils.

El ministre israelià de Defensa, Ehud Barak, ha assegurat aquest divendres que l'objectiu dels bombardejos contra la franja de Gaza no és la població civil i ha afirmat que el Moviment per a la Resistència Islàmica (Hamàs) és "responsable de tot el que passi" a la regió. A més, ha assegurat que l'ofensiva contra Gaza és una "guerra fins al final" contra el grup integrista palestí Hamàs.

Barak ha assegurat que l'ofensiva no va dirigida contra els civils sinó contra els dirigents de Hamàs a la franja de Gaza, per tal de posar fi a les accions hostils contra Israel, segons ha declarat davant del ple del Parlament, citat per l'edició digital del diari israelià Haaretz. "Hamàs és responsable de tot el que passi a Gaza i de les seves conseqüències", ha prosseguit.

Resposta contundent
Israel ha respost amb contundència als coets llançats en els últims dies des de Gaza per Hamàs, atacs que havien causat alguns danys però cap mort fins aquest dissabte, però que van suposar el trencament de l'alto el foc després de sis mesos sense enfrontaments.

Segons el portaveu del primer ministre israelià, Ehud Olmert, les operacions militars continuaran fins que la gent que viu al sud d'Israel "pugui viure sense la por dels constants atacs de coets palestins". "L'operació s'allargarà diversos dies", ha afirmat.

El consell de seguretat de les Nacions Unides ha demanat que s'aturi la violència, però l'encara president dels Estats Units, George W. Bush, ha traslladat tota la responsabilitat a Hamàs perquè torni a la treva.

Israel està rebent pressió internacional perquè aturi els atacs.

No reocupar la franja
Segons la ministra d'Exteriors, Tzipi Livni, que es podria convertir en primera ministra israeliana després de les eleccions del proper mes de febrer, l'objectiu del seu país no és reocupar la franja de Gaza, i preguntada per si Israel vol enderrocar Hamàs, Livni ha contestat: "No ara".

Israel ha bombardejat el ministeri d'Interior i un edifici de la universitat islàmica de Gaza aquest dilluns. Els israelians han dit que l'edifici, on hi havia un laboratori, era utilitzat per Hamàs per elaborar explosius i armes.

Des de Palestina asseguren que han mort cinc germanes al nord de Gaza i tres nens en una casa prop d'una casa abandonada d'un militant de Hamàs a Rafah. Hamàs ha dit que 180 dels seus membres han mort i la resta, fins a més de 300 víctimes, són civils, entre els quals 16 dones i criatures.

Segons la Creu Roja internacional, els hospitals a Gaza estan saturats i no poden absorbir més ferits. 

Durant els dos primers dies d'atacs l'ofensiva palestina ha llançat 150 coets i bombes dirigits cap a l'Estat jueu.

Dotzenes de palestins han passat a Egipte a través dels forats que els explosius han fet al mur que separa els dos territoris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.