Política

Arrenca la campanya electoral a Andorra, marcada per la reforma fiscal

Política

La reforma fiscal que Andorra té pendent d'emprendre després de la sortida de la llista de l'OCDE en què figurava com a paradís fiscal serà un dels eixos centrals que marcaran la campanya per a les eleccions del pròxim 26 d'abril, que comença avui dimarts.

Els cinc candidats que aspiren a la direcció del govern d'Andorra ja han manifestat la seva intenció, amb les seves respectives propostes al marge, de reformar l'actual marc fiscal del país amb l'objectiu de poder signar acords d'eliminació de doble imposició amb països com l'Estat espanyol, França i Portugal.

Joan Gabriel, candidat de Coalició Reformista (CR); Jaume Bartumeu, candidat del Partit Socialdemòcrata (PS); Eusebi Nomen, candidat d'Andorra pel Canvi (ApC); Isabel Lozano, candidata dels Verds; i Tomàs Pascual, candidat d'Unió Nacional de Progrés (UNP), coincideixen en la necessitat de dur a terme aquesta reforma, que implicarà la creació d'impostos directes en el sistema fiscal andorrà, inèdits fins ara.

Durant la campanya, els candidats seguiran la tradició de demanar el vot casa per casa com si es tractés d'unes eleccions municipals. Estan cridades a les urnes un total de 20.298 persones de les 84.484 que viuen al Principat. Tot i això, el cens electoral d'aquests comicis ha experimentat un augment d'un 26,6% respecte al de les últimes eleccions generals, celebrades a l'abril del 2005, quan van votar 16.032 persones.

Fonts dels diferents partits diuen que els municipis d'Ordino i Escaldes-Engordany seran decisius a l'hora de decantar la balança cap a la coalició que lidera Joan Gabriel, en què convergeixen l'actual partit al govern, el Partit Liberal d'Andorra (PLA), i Nou Centre (NC), o el partit que comanda Jaume Bartumeu des de l'any 2000, el PS.

Eusebi Nomen, candidat d'ApC, partit que concorre per primera vegada en unes eleccions andorranes, podria ser la clau per a la configuració del pròxim govern si finalment ni CR ni PS obtenen una majoria absoluta.

El diumenge 26 d'abril els andorrans votaran per quarta vegada en unes eleccions generals després de l'aprovació de la Constitució el 1993.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.