Política

El tripartit amenaça de demanar una comissió d'investigació sobre CiU i el Palau de la Música

ICV exigeix que es creï la comissió ara i ERC la reclamarà si el jutge no completa la instrucció abans de l'estiu. El PSC hi està d'acord, però de moment demana que Artur Mas parli "mirant els ciutadans als ulls". Iceta ressuscita el 3% i es refereix a "l'escàndol de corrupció política més important" en 30 anys

El tripartit, amb diferents matisos, ha plantejat la possibilitat de crear una comissió d'investigació abans de les eleccions per aclarir si CDC va utilitzar el Palau de la Música per finançar-se, però abans de decidir-se el PSC espera que Artur Mas doni explicacions d'uns fets d'"extrema gravetat".

Així ho han avançat els portaveus parlamentaris del PSC, ERC i ICV-EUiA, després que avui el diari El Periódico hagi publicat que l'expresident del Palau de la Música, Fèlix Millet, va anotar ingressos de la constructora Ferrovial en papers en què vinculava aquests diners a la concessió a aquesta constructora de les obres de la Línia 9 del metro i de la Ciutat de la Justícia –dues obres adjudicades per governs de CiU en l'era de Jordi Pujol– i a pagaments del Palau a la fundació Trias Fargas, de CDC. 

A més, el tripartit vol que la Sindicatura de Comptes fiscalitzi les concessions de l'empresa pública GISA en el període que s'investiga als tribunals en relació al cas Palau.

ICV és el partit que demana amb més contundència aquesta comissió d'investigació. ERC la demanaria si el jutge no resol ja el cas –cosa que no sembla probable a causa de la complexitat de les diligències–, i el PSC s'obre a estudiar la creació de la comissió, però abans vol sentir les explicacions de Mas sobre uns fets que, si es confirmen, serien "l'escàndol de corrupció política més greu dels últims 30 anys", segons el dirigent socialista Miquel Iceta.

El portaveu del PSC ha arribat a rememorar el famós "3 per cent" que va citar al Parlament l'expresident català Pasqual Maragall, en al·lusió a un possible finançament il·legal de CiU, un succés que va generar una autèntica tempesta política a Catalunya i que va derivar també en una comissió d'investigació, la del Carmel, i una investigació de la fiscalia, encara sota les ordres de José María Mena, que no va arribar enlloc.

"Si realment aquesta informació es confirma, estem davant el cas més greu de corrupció política en els últims 30 anys, i jo recordo que vam tenir una polèmica al Parlament quan el president Maragall va parlar del 3%.... i no sé si era aquest 3%, però valdria la pena que se'n parlés i es clarifiqués [aquest cas]", ha subratllat Iceta.

Iceta ha solemnitzat les seves reflexions llegint una declaració en la qual ha dit: "Artur Mas hauria de comparèixer davant els mitjans de comunicació i, mirant als ulls dels ciutadans, afirmar de forma solemne i inequívoca que els diners que va rebre la fundació de CDC del Palau de la Música catalana no tenien res a veure amb l'adjudicació a una important empresa constructora de les obres de la línia 9 [del metro] i de la Ciutat de la Justícia".

Més directament, la portaveu d'ICV, Dolors Camats, ha deixat clar que l'assumpte s'ha de resoldre abans de les vacances i de les eleccions catalanes: "Creuen que davant la gravetat dels fets podem dir que no podem fer res perquè venen les vacances o perquè hi ha eleccions? Nosaltres creiem que no".

ICV, com el PSC i ERC, creu que els fets són "extremadament greus", i els grups del tripartit han coincidit a denunciar el "silenci" de Mas. La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, ha assegurat que els republicans no desitgen "judicis paral·lels", per la qual cosa han instat el jutge del cas Palau a dictar ja la seva resolució.

En aquest sentit, ERC ha posat un termini de temps per activar la comissió d'investigació, que seria abans del final del període de sessions, que s'acaba d'aquí a uns dos mesos, ja que havent-hi eleccions previstes per a l'octubre o el novembre és possible que el setembre ja no s'habiliti com a mes hàbil.

Perquè prosperi la petició de comissió hi ha d'haver tres grups parlamentaris que ho sol·licitin o bé un terç de diputats (45), dos supòsits que farien imprescindible l'aval del PSC, que només en una ocasió va estar a favor d'una comissió d'investigació.

El PSC va demanar el 2003 una comissió d'investigació pel cas de les enquestes de la Generalitat, però in extremis va pactar amb CiU dissoldre-la perquè es va conformar amb la dimissió del llavors secretari general de Comunicació, David Madí.

Ciutadans també està disposada a demanar que s'obri una comissió d'investigació en seu parlamentària sobre la "trama Palau", ja que el seu president, Albert Rivera, ha estat avui el primer a denunciar que "s'han dilapidat" els diners del Palau de la Música.

Però la seva petició no és clau, ja que el reglament del Parlament estableix que el grup mixt només compta com un dels tres necessaris per sol·licitar la comissió d'investigació si està conformat per almenys cinc membres i tots hi estan d'acord, condicions que no es donen.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de retrobades amb la JERC abans dels dies decisius

barcelona
política

El Consell de la República, a punt per al retorn de Puigdemont

barcelona

El PSC es conjura perquè Paneque sigui alcaldessa de la ciutat

girona
política

El 57% dels votants d’ERC veurien bé investir Illa

barcelona
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona