Política

El rei demana respecte pel TC a les portes de la sentència de l’Estatut

El monarca es mostra crític amb les pressions a l’alt tribunal i reclama que se’n preservi la independència. Apel·la al sentit d’Estat tant del govern espanyol com de l’oposició

El rei Joan Carles va aprofitar el seu tradicional missatge de Nadal per demanar respecte pel Tribunal Constitucional, en les portes que l’alt tribunal emeti la sentència sobre l’Estatut català. Sense citar de manera explícita aquesta polèmica deliberació, el monarca es va mostrar crític amb les pressions que des de Madrid es considera que rep l’alt tribunal i va reclamar que se’n preservi la independència.

“Hi ha institucions clau per a l’estabilitat i la convivència democràtiques i el bon funcionament del conjunt d’Espanya, i la seva independència és necessària per al millor i el més just exercici de les seves responsabilitats”, va apuntar. “Tots hem de preservar aquesta independència en benefici de la confiança que els ciutadans hi tenen dipositada”, va afegir.

El monarca també va fer un elogi del paper de la Constitució en l’Espanya autonòmica, i va subratllar que garanteix “un ampli ventall de drets i llibertats” i fonamenta “una avançada articulació de la nostra rica diversitat territorial”.

El rei va animar els espanyols a superar “tensions i divisions” a partir del respecte als principis que inspiren la Constitució, sense que les diferències ideològiques treguin energies als consensos, i treballar perquè “l’honradesa sigui regla inexcusable de conducta”.

Emès per ETB
Durant el discurs, que va ser emès per primera vegada per la televisió basca arran del nou govern socialista amb el suport del PP, el rei Joan Carles va apel·lar a la necessitat que tothom serveixi “l’interès general”, per la qual cosa fa falta actuar amb generositat “i aplicar la força de la unitat, del diàleg i del compromís, en el marc del respecte a la Constitució”.

El rei va remarcar també que, davant els nombrosos reptes que marquen aquest fi d’any, s’ha d’afrontar el futur a què aspiren els espanyols “aplicant molt sentit d’Estat, tant a l’hora de governar com d’exercir l’oposició”.
“Seguim treballant perquè primi la fraternitat sobre les desavinences, la confiança sobre el recel, el bé col·lectiu sobre els egoismes particulars, i perquè l’honradesa sigui regla inexcusable de conducta”, va apuntar el monarca.

Després d’assenyalar que la Corona “té com a nord el servei a Espanya i a tots els espanyols” i de recordar els tres cooperants catalans segrestats per Al-Qaida, el rei Joan Carles va reafirmar el seu compromís social i el del príncep d’Astúries, Felip de Borbó.

Després de conèixer les paraules del rei, el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, va insistir que són el PSOE i el PP “els qui es barallen pel poder desgastant les institucions”. I es va mostrar convençut que l’Estatut s’adiu amb la reflexió del rei segons la qual la Constitució garanteix una articulació avançada de la diversitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.