Política

Nova escletxa en el tripartit per la decisió dels fiscals del Suprem sobre el judici a Companys

Montilla qualifica la mesura de "gest sense precedents", mentre Ridao titlla de "vergonyosa" l'actitud de la Fiscalia i Saura afirma que és "un èxit per a Catalunya". Pujol (CiU) critica la nova picabaralla dins el govern i considera que s'ha fet un pas en la reparació del president

El president de la Generalitat, José Montilla, s'ha mostrat satisfet aquest dijous pel "gest sense precedents" de la junta de fiscals de sala del Tribunal Suprem, que ha donat per anul·lat el judici que va condemnar a mort l'expresident de la Generalitat Lluís Companys. La posició de Montilla contrasta obertament amb la d'Esquerra Republicana, per qui la posició adoptada pels fiscals és "vergonyosa". El portaveu de CiU, Oriol Pujol, per la seva banda, ha afirmat que la decisió de la Fiscalia "acosta la reparació de la seva figura [de Companys]" i ha retret al govern que hagi encetat una disputa sobre si les decisions empeses són "suficients" o "insuficients".

En declaracions als periodistes després de l'acte de commemoració del 30è aniversari del Parlament restablert, Montilla ha restat importància a les diferències entre els socis de govern sobre aquesta qüestió i ha atribuït el malestar d'ERC a la posició que van mantenir els republicans amb la llei de memòria històrica. "Cadascú és coherent amb les seves posicions".

Opinions discrepants
Prèviament, ERC i ICV havien palesat obertament les seves discrepàncies sobre el cas. Així, mentre que per Saura el fet que el judici a Companys es consideri nul representa un motiu d'una "gran satisfacció per a tota la gent que ha lluitat per la democràcia", el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, considera que s'està tancant aquesta carpeta "de la forma més vergonyosa possible".

Per Ridao, la Fiscalia actua d'aquesta manera perquè interpreta "de forma retorçada" la llei de la memòria històrica. Segons l'opinió del secretari general d'ERC, el fet que la Fiscalia no demani la revisió del sumari de Companys, tal com havia reclamat la Generalitat i la néta de l'expresident, "és decebedor". "Només el Tribunal Suprem i la justícia ordinària poden decidir una cosa així", ha apuntat Ridao. Ara, només queda oberta "la via perquè la família demani la revisió del cas, amb l'impuls i col·laboració de la Generalitat".

Després d'assegurar que ERC "no es resignarà" al fet que el cas no sigui revisat judicialment, Ridao ha considerat la decisió de la Fiscalia com "un intent d'avortar la maniobra per la porta de darrere, fent una interpretació impossible de la llei de la memòria històrica, que no preveu el supòsit d'anul·lació". "No es pot interpretar la llei de forma recargolada i fer veure que la causa de Companys està anul·lada segons la llei de memòria històrica i, encara menys, fer un judici preventiu sobre les poques possibilitats de prosperar del recurs de revisió" per "fer passar bou per bèstia grossa".

Per la seva banda, Saura ha destacat el simbolisme de la data, ja que justament avui el Parlament commemora el trentè aniversari del restabliment de la cambra catalana després de la dictadura franquista. "S'ha trigat molt de temps, però finalment tindrem restituïda l'honorabilitat de Lluís Companys des de tots els punts de vista", ha subratllat Saura, per qui l'anul·lació significa "un èxit per a Catalunya" i "un acte de justícia", ja que Companys "és l'únic president democràtic d'Europa afusellat"..

Un pas en la reparació del president
Per CiU, “té valor que cap dels dos judicis a Companys (el de la incautació de béns i el que determina el seu afusellament) no tinguin cap aparença de legalitat” ha explicat Oriol Pujol. Pel portaveu convergent, el fet més important és que "ens apropen a la reparació de la figura de Lluís Companys”


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.