Política

CiU, ICV i BNG salven el sostre de despesa de Salgado però el Senat pot tombar-lo

Si la cambra alta espanyola veta la proposta la setmana que ve, caldrà tornar a votar-la a la cambra baixa

El PSOE ha tornat a salvar una votació important al Congrés fent jocs de mans, però l'equilibri és tan precari que la setmna que ve el Senat podria tombar el que s'ha aprovat aquest dijous a la cambra alta.

Per ara, doncs, els socialistes han aconseguit fixar el sostre de despesa dels pressupostos de 2010 en 182.439, xifra que representa retallar un 4,5% respecte els números de 2009. I els vots que han estat la clau per guanyar aquesta partida han estat els de CiU, ICV i el BNG, que s'han abstingut. Només el PSOE, Coalició Canària i Unió del Poble Navarrès (UPN) han votat a favor de la proposta de la vicepresidenta i ministra d'Economia, Elena Salgado.

El PP, el PNB, ERC i UPiD han votat contra el sostre de despesa i han evidenciat novament la solitud del PSOE al Congrés, que és més accentuada al Senat. Si les aliances no es modifiquen, dimarts que ve el Senat podria vetar la proposta Salgado, i caldria fer un ple extraordinari al Congrés al juliol per aixecar aquest veto de la cambra alta.

Per aconseguir l'abstenció de CiU, el PSOE va haver de trencar dimarts el pacte amb ICV per apujar els impostos en els trams alts de l'IRPF. Tanmateix, ICV no ha volgut votar contra la proposta per mantenir "una mà estesa" als socialistes. Sí que hi ha votat en contra ERC, que ha esbroncat agrament CiU per no fer el mateix.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.