Política

Montilla qualifica el traspàs de Rodalies i el finançament com "els dos èxits" polítics de l'any

El president de la Generalitat visita l'estació de Sants en un acte simbòlic d'assumpció de la nova competència, que es fa efectiva aquest 1 de gener

El president de la Generalitat, José Montilla, ha equiparat aquest dijous el traspàs del servei Rodalies de Renfe a Catalunya a la Generalitat a l'obtenció del nou finançament autonòmic i els ha qualificat com els dos "èxits" polítics de l'any.

El president català ha destacat que en l'any 2009 s'han aconseguit dos avenços molt importants: un nou sistema de finançament i l'avui oficialitzat traspàs dels serveis de Rodalies, "dos èxits –ha dit– de la capacitat negociadora de la Generalitat i del govern espanyol".

Montilla ha visitat l'estació de Sants coincidint amb la publicació aquest dijous al BOE del reial decret de traspàs de Rodalies a la Generalitat, que serà efectiu a partir d'aquest 1 de gener del 2010.

Montilla ha fet aquesta visita en companyia de la secretària d'Estat de Transport, Concepción Gutiérrez; del delegat del govern a Catalunya, Joan Rangel, i del conseller d'Obres Públiques de la Generalitat, Joaquim Nadal.

Pel president català, el de Rodalies "és el traspàs més important i complex dels últims quinze anys, des que es va iniciar el desplegament dels Mossos d'Esquadra".

Durant la visita a l'estació de Sants, el president de la Generalitat ha destacat la importància que té aquesta nova competència i ha afirmat que des de la seva administració s'assumeix un traspàs "que fixa escrupolosament l'Estatut", i que es fa "amb responsabilitat, amb voluntat de servei, conseqüent amb el compromís de millorar el transport públic a Catalunya".

Crítiques a CiU
Montilla ha lamentat, en al·lusió a CiU, que "alguns no volen admetre la realitat, i de nou es neguen a reconèixer que aquest és un bon traspàs".

A aquestes veus crítiques els ha recordat el president català que "qui regularà i ordenarà els serveis serà la Generalitat, qui determinarà la qualitat dels serveis serà la Generalitat, qui manarà a Rodalies és la Generalitat i qui fixarà les tarifes és la Generalitat ".

Montilla ha afegit que també serà la Generalitat la que "establirà les freqüències, farà les inspeccions i les sancions i qui farà les millores del servei".

El president català també ha destacat que amb aquesta competència "es demostra que aquest govern sí que té voluntat de desenvolupar plenament l'Estatut, es demostra que l'Estatut està vigent i es demostra que l'Estat i la Generalitat poden avançar junts si hi ha voluntat de fer-ho".

La Generalitat assumeix "un servei bàsic que utilitzen cada any prop de 4 milions d'usuaris", en paraules de Montilla, i ho fa "després que altres governs, fa molts anys, ja havien tingut l'oportunitat de fer-ho i fins i tot en algun moment semblava que ho estaven intentant", però "no es van atrevir, no van voler o no van saber negociar adequadament".

Per la seva banda, Nadal ha manifestat que la Generalitat "assumeix aquest servei amb il·lusió i amb voluntat de millora", mentre que la secretària d'Estat s'ha mostrat convençuda que "podrà millorar-se encara més".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Corea del sud

Interroguen la primera dama sud-coreana per rebre regals cars

Barcelona
Estats Units

Biden es retira de la cursa electoral i proposa Harris com a candidata demòcrata

Barcelona
Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona
Itàlia

Militants d’extrema dreta agredeixen a Torí un periodista de ‘La Stampa’

Barcelona
Bangladesh

El Suprem bengalí anul·la les quotes de feina pública que han encès el país

Barcelona
Pròxim Orient

Els houthis responen al bombardeig d’Hodeida atacant Eilat

Barcelona
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona