Societat

Rodalies té al gener més avaries que abans del traspàs

Els protocols del govern permeten saber més de pressa on és el problema

Com dirien els Manel, el traspàs de Rodalies va costar Déu i ajuda, però és ara quan al govern se li ha girat feina de debò. Arreglar el servei de Rodalies costarà molt més que la renovació de Pep Guardiola. Ho demostren les 24 incidències d’importància registrades durant el primer mes en què la Generalitat ha estat titular de les competències.

Es tracta d’un nombre força alt d’incidències si es té en compte que durant la tardor el servei va tenir un dels índex de puntualitat més alt dels darrers anys. Una espècie de llei de Murphy que ha actuat just quan el govern se n’ha fet càrrec oficialment. Passa, però, que des de mitjans de l’any passat els tècnics de confiança del departament de Política Territorial han analitzat els problemes més habituals de la xarxa i han previst un protocol d’actuacions. L’objectiu és no només millorar la resposta a les avaries, sinó esbrinar-ne les causes per evitar que es tornin a repetir. Tot un canvi respecte al que hi havia fins ara.

Un cas que pot servir d’exemple és l’incident que va tenir lloc el 15 de gener a la sortida del túnel de l’estació de Sants. Algú va llançar sobre els rails una travessa de fusta que hi havia abandonada al costat de la via. El resultat és que un tren va quedar-hi bloquejat. El 18 de gener Renfe va fer un primer informe en què denunciava que prop d’on havia passat l’accident hi havia material d’obra abandonat i una tanca que separa el carrer de les instal·lacions ferroviàries estava oberta. L’incident es va reproduir una setmana després, el dia 22. Aquella mateixa tarda es va fer que Adif retirés el material d’obra i posés vigilància en aquell punt fins que es reparés la tanca, tres dies més tard.

Una altra mena d’incidències, que és molt més habitual, són les enganxades del tren amb la catenària. Per evitar aquests problemes es va col·locar catenària fixa als túnels de Barcelona, cosa que curiosament està al darrere de l’avaria més gran que es va produir aquest gener. Va ser el dia 25 i es va haver de tallar el trànsit al túnel de Sant Andreu Arenal. L’enganxada es va produir just al punt on la catenària passa a ser fixa. Els trens que hi van anar passant durant aquell matí van arrencar 30 metres de catenària fins que la línia va quedar sense subministrament elèctric.

Després de creuar els informes de Renfe i Adif, els tècnics van arribar a la conclusió que el problema està en el canvi de catenària. La fixa desgasta molt més els pantògrafs dels trens que no pas la convencional. Per tot plegat, ja s’ha demanat la col·laboració de TMB –el metro treballa amb catenària fixa des de fa anys– per trobar materials que es desgastin menys amb el fregament entre la catenària i el pantògraf.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.