Política

Opinions oposades al PSC sobre l'encaix de l'autodeterminació a la Constitució

Castells afirma que la postura del govern espanyol "alimenta" el suport al referèndum. Corbacho reitera que "l'autodeterminació no cap a la Constitució"

El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha assegurat aquest dilluns que l'Estat espanyol s'equivoca quan es pensa que prohibir la consulta sobre la independència de Catalunya d'Arenys de Munt farà "desaparèixer la realitat d'un país, que està orgullós de la seva realitat nacional i del seu autogovern".

Per Castells, "negar o prohibir un referèndum com el d'Arenys no farà que la realitat o el problema deixi d'existir" i que la resposta a la pregunta sigui afirmativa. En una entrevista a RAC1, el conseller ha considerat que la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, es va equivocar divendres passat assegurant que "l'autodeterminació no entra en la Constitució". "Aquesta no és la millor manera de resoldre les coses", ha insistit.

L'autodeterminació no cap a la Constitució
Un altre home del PSC, el ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, també ha parlat avui de la consulta d'Arenys però amb una visió contrària a la de Castells i argumentant, justament, que l'autodeterminació "no cap" a la Constitució, cosa que el conseller ha criticat de la vicepresidenta primera.

En relació al referèndum, Corbacho ha respost que la Justícia ja s'hi ha pronunciat "amb rotunditat i claredat" i ha destacat que els ajuntaments han de dedicar-se al que els correspon, que és, ha dit, resoldre els problemes dels seus veïns. "En tot cas, en un context com l'actual crisi econòmica, que els ajuntaments es dediquin a plantejar referèndums per a l'autodeterminació em sembla que no és el camí", ha subratllat Corbacho.

Les afirmacions de Castells i Corbacho arriben el mateix dia que la magistrada del jutjat contenciós administratiu número 14 de Barcelona ha convocat els advocats de l'Estat i de l'Ajuntament d'Arenys de Munt per escoltar els arguments de les dues parts sobre el conflicte que ha fet suspendre de forma cautelar el suport que el consistori ha donat als organitzadors de la consulta del 13 de setembre. Aquest suport, aprovat en el ple municipal del 4 de juny passat, consisteix simplement en la cessió per part de l'Ajuntament d'una sala municipal per celebrar la votació de la consulta.

L'advocat de l'Ajuntament d'Arenys de Munt i exconseller de Medi Ambient, Salvador Milà, ha assegurat que l'Advocat de l'Estat "no és ningú per decidir si un ajuntament cedeix o lloga a una entitat una sala municipal".

L'alcalde, Carles Móra, ha explicat que a la compareixença davant la jutge de Barcelona hi va acompanyat d'una representació de tots els grups municipals que van aprovar la moció de suport a la consulta popular (Arenys de Munt 2000, CiU, ERC i la CUP).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.