Política

La UE consulta si les normes de seguretat s'han respectat en el vol procedent d'Amsterdam

La Casa Blanca investiga un intent d'atemptat frustrat en un avió que havia d'aterrar a Detroit. El jove, de 23 anys, ha estat reduït per la resta de passatgers i detingut per l'FBI en aterrar a qui ha declarat que és membre d'Al-Qaida

La Comissió Europea ha emès un comunicat en el que es declara horroritzada per l'atemptat frustrat en un avió que havia d'aterra a Detroit procedent d'Amsterdam.

El comissari europeu de Justícia i Interior, Jacques Barrot, s'ha posat en contacte amb les autoritats holandeses i nord-americanes per saber si les normes de seguretat s'han respectat com tocava. Barrot ha declarat que l'incident "demostra un cop més que la vigilància és necessària en tot moment en la lluita contra el terror".

Les autoritats nord-americanes ja investiguen un intent d'atemptat terrorista en ple vol, dalt d'un avió de la companyia Delta Airlines que cobria el trajecte Amsterdam-Detroit.

Un jove de 23 anys d'origen nigerià ha detonat un explosiu de poca potència a la cabina de passatgers de l'avió. La detonació li ha provocat ferides greus, amb cremades de tercer grau. Dos passatgers més han resultat ferits lleus.

El presumpte terrorista ha volgut activar els explosius quan l'aparell estava a punt d'aterrar i ha estès el pànic entre els 278 passatgers.

Segons les autoritats, l'home, que no figurava a les llistes de sospitosos de l'Agència de Seguretat del Transport, ha passat els controls perquè portava adherida en una cinta adhesiva la substància que volia utilitzar per activar l'artefacte.

Dalt de l'avió, hauria barrejat els productes químics en una xeringa, però quan els intentava encendre, alguns passatgers se li han llançat a sobre i l'han reduït. Quan l'avió ha aterrat, l'FBI l'ha detingut.

El presumpte terrorista ha declarat que manté vincles amb Al-Qaida i que va viatjar al Iemen per aconseguir el material explosiu.

Barack Obama, de vacances de Nadal a Hawaii, ha ordenat que s'extremin les mesures de seguretat.

Per la seva part, les autoritats britàniques han intensificat la seguretat en els aeroport, mentre el govern nigerià s'ha compromès a fer una investigació completa sobre l'estada del sospitós a Lagos, des d'on sembla que va partir a Amsterdam per agafar el vol.

En aquest sentit, el vicepresident de Nigèria, Goodluck Jonathan, ha ofert la seva "total cooperació" a les agències nord-americanes per "verificar la identitat del sospitós i els seus motius". 

El detingut cursava estudis d'Enginyeria a la Universitat de Londres, on havia sol·licitat un permís per assistir a un seminari religiós, segons informa Sky News. Segons els primers detalls de la investigació, el detingut va volar des de Lagos fins a l'aeroport de Schipol, a Amsterdam, per enllaçar amb el vol 253, amb destí Detroit, un Airbus 330.

El membre del comitè de seguretat nacional de la cambra de representants dels EUA, Peter King, ha confirmat la relació del sospitós amb Al-Qaida, però ha reconegut que no es trobava a la llista d'individus "no aptes per volar", fet que li hauria impedit pujar a l'avió, sinó que en realitat "va aparèixer en una base de dades amb connexions amb el terrorisme".

King ha indicat igualment que l'explosiu era "bastant sofisticat" i que va aconseguir evadir totes les mesures de seguretat prèvies a l'embarcament.

Com a participant en algunes de les mesures adoptades per reforçar la seguretat dels aeroports, el representant no ha pogut amagar la seva decepció. "La veritat és que hem ficat una mica la pota en aquest cas concret", ha lamentat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.