Política

CiU creu que és el moment de parlar de copagament sanitari

El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, considera que Europa podria acabar "imposant" aquest mesura en un futur pròxim

El secretari general de CiU i portaveu dels nacionalistes catalans al Congrés, Josep Antoni Duran, considera que és moment de parlar "amb serenitat" del copagament sanitari, entre d'altres coses perquè Europa podria acabar "imposant" aquesta mesura.

Duran també creu que "potser" caldria començar a discutir sobre la durada del subsidi d'atur o sobre el manteniment de la prestació a qui rebutgi una oferta de feina. "Negar-se a parlar d'aquestes coses em sembla un error", ha apuntat.

Així, el secretari general de CiU ha justificat la conveniència d'estudiar aquests assumptes amb l'objectiu de "corregir" alguns "defectes" d'una societat de benestar que, segons la seva opinió, actualment és "insostenible" perquè durant molt temps "hem viscut com rics, molt més del que som".

Sota la premissa que "cal pensar menys en les pròximes eleccions i més en les pròximes generacions", el dirigent de CiU considera "necessari", entre d'altres assumptes, parlar "serenament" sobre la instauració del copagament dels serveis sanitaris per part dels ciutadans.

Duran ha recordat que el govern de Felipe González ja ha plantejat en el seu moment una proposta en aquest sentit que no va recollir el favor dels sindicats, fet que va provocar que la mateixa anés a parar a un calaix del qual, ha dit, "encara avui no ha sortit".

Ara, segons defensa, és el moment d'estudiar la possibilitat d'adoptar aquesta mesura, abans que la Unió Europea "l'acabi imposant". "Seria positiu anticipar-se i treure aquest debat", ha postil·lat.

El líder d'Unió també creu que potser també podria ser convenient parlar sobre el subsidi d'atur que, segons la seva opinió, és "manifestament millorable". Concretament, Duran ha suggerit que potser és "massa llarga" la durada d'aquesta prestació.

Duran advoca per lligar l'assegurança del subsidi de l'atur a polítiques actives d'ocupació i, en aquest sentit, pensa que podria pensar-se a retirar aquest dret a un desocupat que rebutgi un lloc de feina. Així, ha defensat, es podria evitar fomentar l'economia submergida.

Centrant-se en la reforma laboral, sobre la qual el govern espanyol, sindicats i patronal s'han donat de termini fins al 31 de maig per intentar arribar a un consens, Duran ha criticat Zapatero que no només hagi tardat tant a acceptar parlar d'aquest assumpte, sinó que hagi vingut "desqualificant" qui ho feia acusant-lo que promovia l'acomiadament lliure.

"Zapatero ha assumit coses i assumirà moltes més en el futur -ha dit-. Veurem canvis vertiginosos en la seva actitud durant el temps que duri, si realment vol contribuir a pal·liar els danys que ha provocat en el passat". Però, segons ha subratllat, allò convenient seria que "alguna vegada" el president s'anticipés "al que li demanaran des de fora".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.