Política

Irlanda repetirà el referèndum del Tractat de Lisboa a principis d'octubre

El primer ministre irlandès aconsegueix el compromís dels socis de la Unió Europea de respectar la seva autonomia fiscal, la neutralitat militar i la prohibició de l'avortament

Irlanda tornarà a votar el Tractat de Lisboa en referèndum a principis d'octubre. Així ho ha anunciat el primer ministre irlandès, Brian Cowen, després d'haver aconseguit arrencar als seus homòlegs europeus, en la cimera d'aquest divendres a Brussel·les, la promesa que el pla B de la fallida Constitució Europea respectarà la seva autonomia fiscal, neutralitat militar i prohibició de l'avortament.

Dublín no es conformava amb una simple declaració política, exigia una promesa que fos jurídicament vinculant i finalment la resta de socis han acceptat aprovar aquestes garanties en un protocol que no haurà de ser ratificat pels 27 ni obligarà a reobrir el Tractat de Lisboa.

"Ara estem en condicions de celebrar un segon referèndum a principis d'octubre", ha anunciat Cowen, que marxa de Brussel·les no només amb la promesa política que li oferien la resta de caps d'estat i de govern sinó també amb un compromís jurídic i vinculant.

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, s'ha mostrat "optimista" i confiat que ara "obtindrem un sí en el referèndum". En aquest protocol, que es podria introduir i aprovar conjuntament amb el tractat d'adhesió de Croàcia o Islàndia, els 27 també estableixen que la Comissió Europea no reduirà el seu nombre de comissaris, com preveia l'Eurotractat per fer més àgil el funcionament de l'executiu comunitari, i que ni Irlanda ni cap altre soci no es quedarà sense cadira al Berlaymont.

El ministre espanyol d'Afers Estrangers, Miguel Angel Moratinos, ha assegurat que aquest protocol amb les promeses a Irlanda "no requereix ratificació", perquè "s'adjuntarà al futur tractat d'adhesió de qualsevol nou estat" i no obliga a fer "cap modificació" del Tractat de Lisboa. "Irlanda s'ha comportat com qualsevol altre estat membre, l'objectiu que tots compartim és ratificar el Tractat de Lisboa, cadascú ha d'exposar els seus problemes i les seves dificultats i la resta hem de ser prou flexibles i tenir visó de futur per resoldre's", ha defensat Moratinos. El cap de la diplomàcia espanyola ha hagut de substituir el president del govern espanyol en el tram final de la cimera, perquè José Luis Rodríguez Zapatero ha hagut de tornar a Madrid després de l'atemptat d'ETA.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.