Política

"Ningú pot aturar una nació que vol ser independent"

Entrevista a Kenneth Gibson, diputat del Partit Nacionalista Escocès (SNP) al Parlament d'Escòcia

Kenneth Gibson, diputat del Partit Nacionalista Escocès (SNP) al Parlament d'Escòcia, ha participat aquest cap de setmana en els actes de celebració del tercer aniversari de Sobirania i Progrés, una plataforma que defensa l'exercici del dret de decidir o dret a l'autodeterminació per a Catalunya.

El govern laborista de Tony Blair va impulsar fa més de deu anys la devolution, el procés per dotar d'autonomia política Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord. Quin balanç en fa?

Crec que el més important és l'opinió que en tenen els escocesos. I els números indiquen que sobre un 75%-80% consideren que el procés ha funcionat molt bé, que hi ha una millor gestió dels afers que afecten la vida de cada dia dels ciutadans i que Escòcia ha guanyat confiança com a conseqüència de l'entrada en funcionament del seu Parlament.

El primer ministre escocès, Alex Salmond, va arribar al poder el 2007 amb la promesa de convocar un referèndum d'independència el 2010. ¿Creu que ho podrà fer, tenint en compte que no té prou majoria al Parlament?
Nosaltres, l'SNP, encara pressionem per convocar un referèndum aquest any, al novembre. I si no podem obtenir la llum verda del Parlament, esperem que podrem obtenir-la l'any que ve, després de guanyar les eleccions escoceses. I amb una majoria més forta. Estem negociant amb els liberaldemòcrates, que podrien donar suport a un referèndum al 2011 a canvi d'entrar en un govern de coalició. Hem d'advertir, però, que nosaltres només acceptarem una coalició si la independència forma part de l'acord. No pactarem amb cap partit per a qui la independència no sigui més important que tenir el poder.

Abans de convocar el referèndum, cal que el Parlament escocès aprovi la llei corresponent. Pel que m'està dient, sembla que això és més factible per a l'any que ve...

Aquest és el tema que ara tenim entre mans. Com li he dit, nosaltres intentarem portar la llei al Parlament aquest any, després de les eleccions britàniques [previstes per a la pròxima primavera], perquè sigui aprovada entre el maig i el novembre. I si no aconseguim aprovar-la, ho tornarem a provar el 2011 després de les eleccions [escoceses]. No hi renunciarem. Confiem que el nostre partit sortirà reforçat dels pròxims comicis. Hem guanyat les tres darreres eleccions -escoceses, municipals i europees-. Esperem, doncs, tornar a guanyar amb una majoria més forta i en coalició amb els liberaldemòcrates.

Els sondejos indiquen que el líder tory, David Cameron, serà el nou primer ministre britànic. Quines conseqüències tindria una victòria conservadora a Londres sobre el procés d'autogovern d'Escòcia?
Bé, pensi que els sondejos canvien, però, en el cas hipotètic que guanyés Cameron, això no afectaria gens el procés escocès. Cameron, que té orígens escocesos, ha deixat clar que aquest és un afer que ha de decidir Escòcia i no el Regne Unit. Per tant, correspon al Parlament escocès decidir si tirar endavant o no un referèndum d'independència. Ell no ho bloquejarà. La diferència amb Espanya és que tots els partits polítics a la Gran Bretanya han dit que, si els escocesos voten per la seva independència, ells respectaran aquesta decisió. Penso que en una democràcia moderna del segle XXI no es pot bloquejar políticament la voluntat d'una nació que desitja avançar en aquest tema.

Tots els partits de l'oposició i també la premsa britànica sostenen que ara, amb la crisi econòmica i financera mundial que patim, no és el moment de cridar a referèndum...
Li he de dir que són molt deshonestos. Els conservadors volien un referèndum sobre el Tractat de Lisboa; els liberaldemòcrates, un sobre l'adhesió a la UE, i, la setmana passada, els laboristes van aprovar al Parlament de Westminster un referèndum per canviar el sistema de votació. I ara diuen que no és el moment d'un referèndum per a la independència perquè la situació econòmica no és bona... Això no és seriós! I, per altra banda, no hi ha cap motiu per pensar que una Escòcia independent no pugui afrontar una crisi bancària igual que un altre Estat independent.

Amb quins ingressos econòmics compta una Escòcia independent?
Tenim un sector potent en enginyeria, biotecnologia, indústria, agricultura, pesca i del coneixement. I no ens quedem aturats en el petroli: també mirem al futur i apostem per les energies renovables. Tenim una economia forta i equilibrada.

¿Tenen garanties de la UE que, en cas d'independitzar-se del Regne Unit, Escòcia no quedarà exclosa de la Unió?
Aquest és un argument antic, que ja no es fa servir en contra nostre. ¿Brussel·les decidiria excloure Escòcia i exposar-se a perdre bancs de pesca, camps petroliers, jaciments de gas, mercats per a l'exportació? Per què ho hauria de fer? Ningú no hi estaria interessat!

Quins arguments fan servir per convèncer els escocesos que els convé la independència?
Queda clar que és molt millor gestionar els teus propis recursos en benefici de la teva gent que no pas no fer-ho. Només cal mirar Europa i veure que bé que funcionen els països petits: Luxemburg, Dinamarca, Suècia, Noruega... Hi ha dotze Estats de la UE que tenen una població inferior a la de Catalunya. I no crec que governin millor el seu país del que ho puguin fer els catalans amb el seu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.