Política

Madí presenta a Collboni un document perquè CiU i el PSC es comprometin a respectar la llista més votada

Els dos caps de campanya s'han reunit per establir un pacte de "joc net" per a la campanya de les eleccions al Parlament. Els convergents demanen també dos debats cara a cara entre Montilla i Mas

Compromís de "respectar la llista més votada" i dos debats televisius cara a cara, Montilla-Mas. Aquestes són les principals condicions marcades per CiU per firmar amb el PSC un "acord per al joc net" durant la campanya electoral de les eleccions al Parlament, prevista per al novembre que ve.

El cap de campanya de CiU, David Madí, s'ha plantat a la reunió mantinguda aquest dimarts amb el seu homòleg socialista, Jaume Collboni, amb una proposta ja preparada per firmar. El text porta els logotips de les dues formacions i els noms dels dos eventuals signants. Durant la reunió, aquest document ha estat difós per CiU, tot i advertir que la reunió encara s'estava produint i que no se sap com quedarà el text al final de la trobada i ni tan sols si es firmarà. Al final de la reunió, fonts de CiU han comunicat que ha estat "molt cordial", que ha durat una hora i que s'ha parlat de la campanya en termes generals, sense cap concreció. El text proposat per CiU serà "estudiat" pels socialistes i se'n parlarà en una altra trobada, encara sense data.

El document de CiU, de quatre planes, comença amb una introducció justificativa en què es deixa constància que les dues "principals formacions que participaran en les properes eleccions" són "conscients del distanciament progressiu i sabedors del descrèdit creixent de governs, partits i polítics", especialment des que "el món polític viu esquitxat per casos escandalosos, actituds frívoles i incoherències entre el discurs i l'acció governamental".

Per contrarestar aquests efectes, es proposa una campanya que "deixi de banda l'insult, la demagògia i l'agressivitat gratuïta" i que "no augmenti el pressupost de campanya respecte" la de 2006: no es parla de reduir el pressupost. També es demana que totes les institucions suspenguin la publicitat institucional "no vinculada a serveis bàsics i urgències". Això sí: CiU recorda que cal mantenir el sistema de blocs informatius cronometrats sobre la campanya en els mitjans públics, un sistema no previst per la llei electoral –tot i que, segons el document dels convergents, la seva utilització es justifica per "la legalitat que emana" d'aquesta llei i de diverses sentències– i rebutjat sistemàticament pel Col·legi de Periodistes i pels treballadors dels mitjans implicats, que han arribat a fer vagues de firmes per protestar contra aquesta imposició.

Però els punts més difícils de tirar endavant en la reunió Madí-Collboni seran el 5 i el 9. En el cinquè, "Artur Mas i José Montilla, caps de llista respectius de CiU i el PSC, es comprometen a realitzar dos debats televisius en el format de cara a cara, sense perjudici de la coexistència amb d'altres debats amb la resta de formacions". L'objectiu: "Ser constructius i acostar la política a la ciutadania".

I en el novè punt, que hauria impedit la vertebració del tripartit el 2003 i el 2006 si s'hagués firmat aleshores, es demana que el PSC i CiU es comprometin a "respectar la llista més votada al Parlament de Catalunya per tal que aquesta pugui formar govern d'acord amb la voluntat popular expressada a les urnes".

La reunió d'avui entre Madí i Collboni ha sorgit de la proposta de fer cau i net en la cursa electoral que va fer el socialista el mateix dia de ser nomenat nou cap de campanya del PSC, en substitució de José Zaragoza.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Recorren contra la suspensió cautelar del decret de règim lingüístic a l’escola

barcelona
estat francès

El govern dimiteix en espera d’un acord per proposar primer ministre

barcelona
Estat espanyol

El Constitucional anul·la les condemnes a Chaves i Griñán pel cas dels ERO

Barcelona

Amnistia per a sis acusats d’aldarulls a Barcelona l’octubre del 2019

barcelona

Gemma Geis pren possessió del càrrec de diputada a la Diputació

GIRONA
Política

L’Audiència de Madrid no ajudarà Andorra a investigar Rajoy per l’Operació Catalunya

barcelona
política

Aragonès: “Aquesta és la legislatura que ha posat fi a la repressió”

barcelona
Unió Europea

Roberta Metsola és reelegida presidenta del Parlament Europeu

Barcelona
Política

El Parlament acorda tres senadors per a PSC i Junts i un per ERC i PP

barcelona