Política

Saura insta el govern espanyol a negociar ja el traspàs dels trens Regionals

El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació creu que mentre s'espera tan llargament la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, ja s'estan complint punts "importantíssims" de la norma

El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha exigit aquest diumenge a l'Estat que comenci a negociar "immediatament" amb la Generalitat el traspàs dels trens Regionals de Renfe a Catalunya, com a continuació al traspàs de Rodalies dimarts que ve, i compleixi així amb l'Estatut.

En aquest sentit, ha dit que això suposa obrir la "segona fase de negociació" del traspàs ferroviari, amb una ponència Estat-Generalitat semblant a la que es va obrir fa any i mig per a Rodalies, el traspàs del qual es ratificarà a la comissió mixta de traspassos Estat-Generalitat de dimarts 29. L'article 169 atribueix a la Generalitat la competència exclusiva de tots els trens el trajecte dels quals transcorre només a Catalunya, sigui qui sigui el titular de la infraestructura.

Ha destacat que, de moment, la Generalitat ja començarà l'any com "l'autoritat única" en la gestió de Rodalies, fet que inclou tarifes, horaris, recorreguts i freqüències. "Gaudim del traspàs", ha demanat Saura, i ha instat l'oposició a no minimitzar una reivindicació històrica de vint anys.

A més, ha destacat que pocs països de la UE tenen un govern subestatal gestionant trens com els de Rodalies en tota una àrea metropolitana.

Pel conseller, mentre s'espera tan llargament la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut, ja s'estan complint punts "importantíssims" de la norma, com Rodalies, el nou finançament autonòmic -també recent ratificat- i les inversions estatals a Catalunya previstes en la disposició addicional tercera.

Tot això s'està aconseguint "malgrat les dificultats que hi ha amb el govern" en negociar, ha admès el conseller ecosocialista.

Sobre la possibilitat d'una llei electoral aquesta legislatura -que acaba també el 2010-, ho ha considerat difícil perquè el sistema electoral exigeix el suport de dos terços del Parlament i persisteixen opinions molt diferents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.