Política

Ascó es queda sol

Montilla concedeix a ERC i ICV un pronunciament contrari al magatzem, però no expedientarà el seu regidor, però l’Ajuntament manté la seva decisió d’aprovar avui la candidatura al dipòsit

El ple de l’Ajuntament d’Ascó votarà avui postular-se oficialment com a candidat al magatzem de residus nuclears. El consistori prendrà aquesta decisió convençut i amb un ampli suport dels regidors, però des d’un alt grau d’aïllament institucional. Les aspiracions del municipi no compten amb un suport territorial majoritari i explícit, i no compta amb el vistiplau ni dels partits ni del govern català.

El president, José Montilla, va concedir ahir per primera vegada als seus socis ERC i ICV un pronunciament en contra de la instal·lació. Això malgrat que va ser ell mateix qui va impulsar el magatzem quan era ministre d’Indústria. Montilla va rebutjar la instal·lació a Catalunya d’un magatzem temporal centralitzat (MTC), tal com li havien demanat els seus socis de govern.

El pronunciament va ser ben rebut per part del PSC a l’Ebre, sotmès a molta pressió. “Hem respirat alleugerits”, va reconèixer el primer secretari territorial, Antoni Sabaté. Tanmateix, Montilla també va mostrar-se respectuós amb la decisió que prengui Ascó, un fet que des de l’entorn municipal s’interpreta com una promesa de no agressió al consistori riberenc, ni al regidor socialista que dóna suport al govern.

Aquest matís no va agradar ERC. Mentre el portaveu Ignasi Llorente reclamava a Montilla que “passi de les paraules als fets”, el seu president, Joan Puigcercós, clamava per tal que les Terres de l’Ebre deixin de ser “les golfes” del país.

Des del Consell de la Ribera, on una desena de càrrecs del PSC i ERC s’han tancat per protestar, el president comarcal, Bernat Pellissa (ERC), també va exigir al president que sigui “més contundent i més clar” en la sessió parlamentària de demà. “Les Terres de l’Ebre no esperen altra cosa”, va dir. Ell i els seus companys tancats a Móra van rebre el suport d’unes 200 persones al vespre.

En canvi, des d’ICV, Joan Herrera va preferir treure’n conclusions positives. Al seu parer, les afirmacions de Montilla, d’acord amb la moció de rebuig a la instal·lació que va aprovar el Parlament (amb el vot contrari del PSC), són la garantia que el govern, en ús de les seves competències, posarà traves durant la tramitació mediambiental i urbanística del projecte.

Tot i aquest enrenou i l’enorme pressió política que rep, el consistori d’Ascó no s’ha fet enrere i avui, enmig d’una gran expectació, farà el pas oficial a la candidatura. Ahir a la nit, les travesses deien que el sí a la candidatura rebrà el suport de sis dels nou regidors del consistori. Això és, els cinc de l’equip de govern (4 CiU i 1 PSC, a pesar que oficialment les dues formacions estan en contra), més un regidor a l’oposició de la Federació d’Independents de Catalunya.

Aquesta formació, que té quatre representants a Ascó, ha donat llibertat de vot als seus regidors. Un d’ells es podria decantar per l’abstenció i els dos restants tenien previst votar en contra. “No ha sigut un procés ni transparent ni democràtic. No s’ha consultat el poble, i moralment no estem legitimats”, va argumentar un dels que avui votaran que no, Antoni Casanova. Precisament va ser quan era alcalde, en l’anterior mandat, que l’Ajuntament va comprar els terrenys necessaris amb vista a oferir-los per al MTC.

En aquest clima, el govern va desmentir ahir a la nit l’anunci fet pel delegat de la Generalitat a les Terres de l’Ebre en el sentit que el govern analitzaria la possible incompatibilitat de quatre regidors del ple –entre altres, el mateix alcalde, Rafel Vidal (CiU)–, per la seva vinculació laboral amb la indústria nuclear. Aquest fet permetria impugnar el ple, si realment tirés endavant.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.