Societat

El cementiri nuclear gestionarà 7.000 tones de residus procedents de les nou centrals de l'Estat espanyol

Ocuparà una superfície total de 13 hectàrees i tindrà un aspecte semblant a una nau industrial

El cementiri nuclear que l'Estat projecta i que es podria instal·lar a Ascó si prosperés la candidatura del poble de la Ribera d'Ebre –encara no s'ha formalitzat i n'hi ha una altra de Yebra, Guadalajara– gestionarà 7.000 tones de residus.

A aquest equipament, anomenat oficialment magatzem temporal centralitzat (MTC), s'hi enviarà combustible utilitzat per les nou centrals nuclears d'arreu de l'Estat espanyol. I les 7.000 tones és la quantitat que preveu l'actual pla general de residus radioactius del ministeri d'Indústria. Aquest magatzem temporal també gestionarà uns 1.900 metres cúbics de residus del desmantellament d'instal·lacions nuclears.

Segons Enresa, l'empresa pública que s'encarrega de la gestió dels residus nuclears, el magatzem ocuparà una superfície de tretze hectàrees i la seva tecnologia garanteix el confinament a través d'una ventilació per voltes i un aïllament de formigó.

El magatzem temporal centralitzat és una instal·lació industrial dissenyada per emmagatzemar en un únic lloc el combustible utilitzat i els residus radioactius d'alta activitat que es produeixen.

És una instal·lació en superfície per a l'emmagatzematge en sec, per a un període de 60 anys, del combustible utilitzat i els residus vitrificats d'alta activitat mitjançant el sistema de voltes i de naus de formigó. En aquesta instal·lació se centralitzaran els processos de gestió d'aquests materials per al seu tractament i emmagatzematge controlat.

Segons Enresa, els residus estaran condicionats, amb barreres d'enginyeria. Es tracta, segons la descripció de l'empresa que gestiona aquest tipus de deixalles radioactives, d'una instal·lació "passiva" que no produeix energia ni pot produir reaccions nuclears. Tampoc és contaminant, assegura Enresa, perquè no produeix gasos, ni fums, ni processos químics.

Físicament, el magatzem és una estructura similar a una nau industrial d'aproximadament 283 metres de llargada, 78 metres d'amplada i 26 metres d'alçada. L'espessor dels murs és d'1,5 metres i els conductes d'aire dels edificis d'emmagatzematge assoleixen una alçada de 45 metres respecte el nivell del terra.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.