Política

Segon xoc intern al tripartit per la llei electoral

El PSC avisa que no s'arribarà a un acord i ICV i ERC se'n queixen. Pels republicans, els socialistes volen "matar" la ponència "abans que comenci". Els ecosocialistes cosideren un error les declaracions de Zaragoza

L'acord aparent sobre el projecte per desenvolupar una llei electoral pròpia a Catalunya ha durat dues setmanes i dos dies. Els partits de govern han tornat a xocar aquest dilluns arran d'unes manifestacions del secretari general del PSC, José Zaragoza, que han tornar a posar de manifest les reticències dels socialistes. Tant ICV com ERC se n'han queixat i l'oposició hi ha sucat pa: per CiU, el PSC "posa pals a les rodes" en aquest projecte, i pel PP, s'evidencia la "descoordinació del tripartit" presidit per José Montilla.

Ha obert foc Zaragoza, que ha anunciat que creu que "les condicions objectives" indiquen que serà "molt difícil" arribar a un acord sobre la llei electoral. Malgrat que els grups parlamentaris van decidir –en una resolució aprovada per unanimitat al Parlament el 16 de juliol– obrir la ponència per debatre aquesta qüestió a partir de la tardor, el dirigent socialista adverteix que "tothom sap que no es tancarà". Per Zaragoza, el problema és que "CiU no està d'acord a fer la llei més proporcional". Els socialistes posen aquest fet com a condició per arribar a un acord.

Tant ERC com ICV han replicat a Zaragoza. La portaveu parlamentària dels republicans, Anna Simó, ha demanat al PSC que "no mati la ponència abans que comenci". De fet, ERC ha estat la impulsora del projecte, a partir d'un esborrany elaborat per encàrrec del conseller de Governació, Jordi Ausàs. Per això, els de Joan Puigcercós volen que el debat prosperi.

Tanmateix, els republicans també xoquen amb el PSC pel que fa al criteri de proporcionalitat que cal incorporar a la nova norma. Simó ha deixat clar que la seva formació no és partidària de la fórmula "una persona, un vot", sense cap ponderació. "Això pot provocar desequilibris", segons la diputada. Segons el seu punt de vista, s'ha de tenir en compte que "hi ha territoris amb menys població que han de tenir un pes superior".

Una mica més tard, ICV ha considerat "un error" que el PSC doni per fet que no hi haurà acord. Pel president del grup parlamentari ecosocialista, Jaume Bosch, la posició del PSC només beneficia a CiU. Segons Bosch, els partits d'esquerres són "els principals interessats" a modificar la llei electoral. En aquest punt, ICV coincideix amb Zaragoza, ja que entén que CiU és qui "no vol una nova llei electoral perquè l'actual la beneficia". Per això, i malgrat les declaracions del socialista, Bosch s'ha mostrat convençut que serà CiU, i no el tripartit, qui posarà "pals a les rodes" davant la nova llei.

Amb aquesta observació, Bosch ha utilitzat la terminologia emprada hores abans pel portaveu adjunt de CiU al Parlament, Josep Maria Pelegrí, que ha acusat els socialistes de "posar pals a les rodes" del projecte de norma electoral. Segons CiU, el tripartit s'ha negat a signar la sol·licitud de constitució de la ponència acordada. Els convergents van enviar el 16 de juliol a tots els grups un document de creació conjunta de la ponència perquè els treballs puguin començar al setembre. ICV, el PSC i ERC no l'han signat.

Mentrestant, la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, ha denunciat el que considera "descoordinació" del tripartit i ha advertit que aquest afer pot "generar frustració".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.