Política

Els EUA revisaran els controls de seguretat aeris després de l'atemptat frustrat

Obama demana que s'examinin les llistes que s'elaboren per identificar els terroristes potencials. Les primeres investigacions sobre l'atemptat frustrat a l'avió apunten a Al-Qaida

La cèl·lula iemenita de la xarxa terrorista internacional Al-Qaida es va encarregar de preparar el material i de dissenyar intel·lectualment l'atemptat frustrat contra el vol 253 de la companyia Northwest Delta Airlines, segons han informat fonts la investigació federal a la cadena nord-americana ABC. A més, després de l'atemptat, el president Barack Obama ha demanat que es revisin els sistemes de seguretat aeris.

Segons les investigacions, membres d'Al-Qaida al Iemen van cosir 80 graus de l'explosiu PETN a la roba interior de l'estudiant nigerià Abdul Farouk Umar Abdulmutal·lab, que va intentar fer esclatar l'aparell, un Airbus 330, mentre s'aproximava a l'aeroport de Detroit amb 278 passatgers a bord.

La bomba no va explotar perquè el detonador podria haver estat massa petit o bé "no feia el contacte adequat amb el material explosiu", segons han afegit aquestes fonts.

De la mateixa manera, Al-Qaida va proporcionar informació detallada a Abdulmutal·lab, així com l'entrenament necessari per atemptar contra l'avió. Les autoritats federals no descarten que el clergue iemenita-nord-americà Anwar Awlaki pogués haver exercit de contacte entre el jove estudiant i el grup terrorista. Awlaki és el religiós que presumeix d'haver influenciat el soldat nord-americà Covarot Hassan, per perpetrar la massacre de la base militar de Fort Hood el mes de novembre passat que es va cobrar la vida de 13 persones.

En algun moment del seu entrenament, segons la investigació, Abdulmutal·lab es va trobar amb un ciutadà saudita que va descriure com un expert en bombes d'Al-Qaida. L'organització no li va permetre abandonar el Iemen sota cap circumstància fins que no hagués completat totes les fases de la seva preparació.

L'artefacte, segons va confessar el mateix Abdulmutal·lab, consistia en un paquet de pólvora d'uns quatre centímetres i una xeringa amb líquid. Aquests materials els van cosir als calçotets, al voltant dels seus testicles, per evitar que se li notés arribar el moment d'un possible escorcoll. La combinació del líquid amb la pólvora va crear una espècie de "bomba encegadora", que va ser finalment apagada pels passatgers i la tripulació de l'avió.

Un cop detingut per la policia, Abdulmutal·lab va ser ingressat en un centre mèdic de Michigan amb cremades a la cama i a la zona genital, segons la cadena ABC

Per la seva banda, el president nord-americà, Barack Obama, ha demanat que es revisin els procediments aeris de seguretat per identificar els terroristes potencials i impedir l'embarcament d'explosius a bord dels avions. Així ho ha anunciat el portaveu de la Casa Blanca, Robert Gibbs a la televisió Abc després de l'atemptat frustrat d'un jove nigerià en un vol de Delta Airlines entre Amsterdam i Detroit.

Gibbs ha dit que Obama vol saber com un home carregat amb perillós material explosiu va poder entrar en un avió a l'aerport a Amsterdam i manipular les substàncies durant el vol, quan s'estava a punt d'aterrar a Detroit.

El novembre del 2009 el govern dels EUA va donar d'alta a Abdul Farouk Abdulmutallab en una base de dades de sospitosos de terrorisme, el registre central d'informació sobre terroristes internacionals de la intel·ligència nord-americana, però no va reunir prou dades com per col·locar-lo a la llista d'"exclosos per volar", segons una font de l'administració nord-americana.

És per aquest motiu que Obama ha demanat que s'examini també l'elaboració d'aquestes llistes, que tot i incloure el nom del jove de 23 anys, fill d'un important banquer nigerià, no el van considerar perillós per entrar en un avió. A més, cal recordar que el pare d'Abdul Farouk va avisar l'ambaixada nord-americana de Nigèria del canvi radical que estava patint el seu fill.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.