Política

"Manifestament contrari a l'interès general de tots els espanyols"

El resultat del referèndum que es prepara a Arenys podria ser perjudicial "per a l'estabilitat social i política", segons l'Advocacia de l'Estat. El recurs subratlla que hi ha en joc "conceptes essencials de la Constitució, com ara la sobirania nacional i la integritat de la nació espanyola"

No tan sols és il·legal sinó que és un perill. Així és com l'Advocacia de l'Estat veu la consulta simbòlica que es prepara a Arenys de Munt, organitzada per una entitat –el Moviment Arenyenc per l'Autodeterminació (MAPA)– amb el suport de l'Ajuntament, que ha cedit la sala per a la votació.

El recurs presentat aquest dimecres al jutjat contenciós administratiu número 14 de Barcelona recull els articles de la Constitució i de la llei reguladora de les bases del règim local que indiquen que els referèndums només poden ser organitzats amb l'autorització expressa del govern de l'Estat i que, en tot cas, els municipis només poden preguntar sobre qüestions d'àmbit estrictament local. Per l'autor de la impugnació, "resulta evident que una consulta popular relativa a si es dóna suport a la secessió d'una part del territori nacional per convertir-se en un Estat independent és una qüestió de transcendència política nacional [espanyola] de les esmentades a l'article 92 de la Constitució", sobre les quals només es pot preguntar si el referèndum el convoca el rei.

Per aquestes raons es demana que el jutjat ordeni la suspensió de l'acord del ple d'Arenys de Munt del 4 de juny, en què es va acordar donar suport a la consulta i cedir una sala perquè es pogués realitzar. I, a més, l'Advocacia de l'Estat vol que el procés es faci amb la màxima urgència –demana la suspensió cautelar de l'acord si no hi ha temps de debatre el cas a fons abans del 13 de setembre– i inaudita parte: sense escoltar els arguments de la part contrària, l'Ajuntament.

Entre els arguments esmentats per aconseguir aquesta pretensió hi ha la "utilització que podria fer-se del resultat de la consulta", que podria ser "manifestament contrària a l'interès general de tots els espanyols". El recurs també es queixa que l'actitud de l'Ajuntament és un "atemptat als principis bàsics de lleialtat institucional i respecte per les competències alienes en les relacions entre administracions". I finalment encara el temor definitiu: "el clar efecte multiplicador que aquestes conductes antijurídiques" podrien tenir i el "perjudici per a l'estabilitat social i política" que es podria generar, ja que hi ha en joc "conceptes essencials de la Constitució, com ara la sobirania nacional i integritat de la nació espanyola".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida en represàlia per l’atac a Tel Aviv

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de retrobades amb la JERC abans dels dies decisius

barcelona
política

El Consell de la República, a punt per al retorn de Puigdemont

barcelona

El PSC es conjura perquè Paneque sigui alcaldessa de la ciutat

girona