Política

El PSOE creu que “la sang no arribarà al riu” amb el PSC perquè avalarà l’actual TC

Chaves manté que Zapatero i Montilla “no trencaran” i abraçaran la legitimitat del tribunal fins que es renovi

Els lligams del PSOE i el PSC ja van cruixir durant la negociació del nou model de finançament, i un any després, amb la resolució del Parlament per renovar el TC i perquè s’inhibeixi amb l’Estatut, ressona de nou l’eco de les fregadisses. El secretari d’Estat de Política Territorial i mà dreta de Manuel Chaves, Gaspar Zarrías, però, va assegurar ahir gràficament que “la sang no arribarà al riu” entre PSOE i PSC i que “no trencaran”, sinó que tots dos harmonitzaran un punt d’acord sobre el principi que el Constitucional té “total legitimitat” per emetre la sentència sobre l’Estatut fins que es renovi.

La poca estridència amb què des de la seu socialista de Ferraz i la Moncloa s’ha acollit la resolució promoguda per José Montilla i Artur Mas obeeix a un cert gir respecte a la urgència de renovar el TC, primer negada en rodó pel ministre de Foment, José Blanco, i més tard reconeguda amb matisos per noms de pes com el ministre de Justícia, Francisco Caamaño, i el lehendakari Patxi López. El mateix José Luis Rodríguez Zapatero s’obre ara a renovar-lo “com més aviat millor” i a estudiar una nova llei del tribunal, però, això sí, després que sigui l’actual tribunal on seuen quatre magistrats caducats des del 2007 i hi ha una vacant per defunció el que sentenciï l’Estatut.

Segons Zarrías, “ens agradaria que es creessin les condicions per renovar el TC”. Però d’aquí a abraçar la demanda a l’alt tribunal perquè es declari incompetent en l’Estatut referendat hi ha un salt. “Tot i que hi hagi algun [magistrat] que hagi complert el període d’estada, té plena legitimitat perquè així ho estableix la llei”, va dir, desmarcant-se d’un dels punts de la resolució aprovada al Parlament. Per això creu que PSOE i PSC “s’asseuran” i arribaran a firmar un “punt d’acord” en el qual es “reivindicarà la legitimitat del Constitucional fins que es modifiqui”.

Alhora, el vicepresident Chaves s’esforçava a separar la crida a la renovació de l’alt tribunal de la seva demora de quatre anys per dictar una sentència. “S’hauria pogut renovar el TC i ens hauríem trobat amb una sentència hipotèticament que no hauria agradat als partits polítics catalans”, va constatar, al·ludint al joc d’equilibris entre magistrats progressistes i conservadors.

Des del PP, la responsable d’organització, Ana Mato, va lligar la resolució del Parlament amb l’últim intent de redactar una sentència ara que la ponència ha canviat de la mà progressista d’Elisa Pérez Vera al bolígraf conservador de Guillermo Jiménez. “Quin disbarat és aquest de proposar el canvi immediat del Constitucional perquè pot decidir el que a un no li agrada?”, es va preguntar Mato insinuant la seva certesa que la sentència serà totalment adversa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Illa i Collboni es reuneixin a la Generalitat

Barcelona
estats units

Kamala Harris accepta la nominació i promet un nou camí a seguir

barcelona
política

Montero intenta calmar ERC i és citada pel PP al Senat

madrid
Finlàndia

Rastrejaran els mòbils per evitar entrades massives de migrants

Barcelona
Estat espanyol

Peinado apunta que del “silenci” de Sánchez se’n poden treure “conclusions”

Barcelona

El Suprem veneçolà declara la victòria electoral de Maduro enmig de les acusacions de frau

Barcelona
Política

L’alcalde de Banyeres es desdiu i ara diu que no dimiteix

Banyeres del Penedès
àsia

Xocs entre policia i manifestants en una protesta antigovernamental a Indonèsia

barcelona
Política

Xavier Amor deixa l’alcaldia de Pineda per anar a la Generalitat

Barcelona