Política

Obama s'enfronta als reptes asiàtics

El president nord-americà mirarà d'enfortir el paper dels EUA en la gira que comença avui pel Japó, la Xina, Singapur i Corea del Sud

No porta ni un any al càrrec i Barack Obama ja és el president nord-americà més viatger. Als setze països que ja ha visitat ara haurà de sumar-hi el Japó, la Xina, Singapur i Corea del Sud, les parades de la gira asiàtica que ahir va començar. Una gira plena de reptes amb la qual vol enfortir el paper dels Estats Units davant la creixent influència asiàtica, especialment de la Xina, en matèria econòmica i comercial.

Obama arriba avui al Japó, on estarà poc més de 24 hores ja que el viatge s'ha endarrerit un dia perquè el president nord-americà pogués assistir al funeral pels tretze morts a la base militar de Fort Hood, a Texas.

A Tòquio, Obama es reunirà amb el nou primer ministre, Yukio Hatoyama, que des que va accedir al poder el mes de setembre passat ha buscat intensificar la seva relació amb la Xina en detriment dels EUA, que encara estan sortint de la crisi econòmica, i amb qui promou una relació més igualitària. L'estratègia a l'Afganistan, el canvi climàtic i el futur de la base nord-americana a Okinawa són alguns dels temes que figuren a l'agenda dels dos dirigents. Obama va reconèixer que l'elecció de Hatoyama havia suposat un "terratrèmol polític" però va negar qualsevol tipus de fricció amb qui ha estat un tradicional aliat de Washington.

La Xina és un altre dels reptes d'Obama, atès el seu potencial econòmic i militar. El president nord-americà es reunirà amb el president Hu Jintao, de qui vol obtenir la seva cooperació en la lluita contra el canvi climàtic abans de la cimera de Copenhaguen, així com la seva ajuda per frenar els programes nuclears de Corea del Nord i l'Iran.

Reunió amb Medviédiev
A Singapur, Obama assistirà a la cimera del Fòrum de Cooperació Econòmica Asia-Pacífic, on aprofitarà per reunir-se amb el president de Rússia, Dmitri Medviédiev. A Corea del Sud, el programa nuclear nord-coreà centrarà la reunió amb el president Lee Myung-bak. I més enllà de les condemnes al proteccionisme, no s'espera que d'aquesta gira en surtin gaires resultats concrets. A casa, a Obama l'espera la reforma sanitària i la revisió de l'estratègia a l'Afganistan, on ha de pronunciar-se sobre un possible increment de tropes. Una decisió que ha ajornat fins a la tornada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.