Política

La Moncloa desaprova la proposta de Montilla de renovar ara els magistrats del TC

Fonts pròximes a Zapatero veuen la mesura com una "irrupció" i adverteixen que pot condicionar la sentència de l'Estatut

El president del govern espanyol, José Luis Rodriguez Zapatero, considera que aquest "no és un bon moment" per renovar el Tribunal Constitucional (TC) perquè suposaria una "irrupció" i condicionaria la sentència de l'Estatut. Aquest és el parer que han donat a conèixer fonts de la presidència del govern espanyol, malgrat que sempre han defensat la renovació del TC. Zapatero referma la seva posició contrària a renovar els magistrats amb el mandat caducat tal com ha reclamat explícitament el president de la Generalitat, José Montilla, que fins i tot busca la unitat dels partits catalans per aprovar una resolució al Parlament.

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, no ha volgut respondre als periodistes sobre aquesta qüestió a la seva arribada aquest dimarts al Congrés dels Diputats. Zapatero els ha emplaçat a les preguntes que els grups parlamentaris tenen previstes formular dimecres al govern sobre aquesta qüestió en la sessió de control a la cambra baixa espanyola.

L'entorn del president ha indicat, però, que la posició de Zapatero és que ara no toca una remodelació de l'alt tribunal. Una versió que contradiu la del mateix president Montilla, que veu predisposat a Zapatero després d'una conversa telefònica el passat divendres.

Montilla va contactar tant amb Zapatero com amb Mariano Rajoy per traslladar-los personalment la petició de renovar el TC. Precisament el president del govern espanyol i el líder del PP han compartit avió i taula al viatge que han fet fins la base naval de Rota, on s'ha celebrat dos funerals pels quatre militars que es van morir després que l'helicòpter en què viatjaven tingués un accident.

Les mateixes fonts han tret importància a les possibles converses sobre la renovació del TC o altres qüestions que poden haver tractat els dos líders polítics, que han compartit taula amb el diputat del PP, Jorge Moragas, i el cap de gabinet de Presidència, Jose Enrique Serrano. Només han explicat que a la taula s'ha fet broma recordant que una vegada va entrar un ocell a l'avió.

L'actitud de la Moncloa s'afegeix a les declaracions que aquest dimarts han fet tant el ministre de Justícia, Francisco Caamaño, com el portaveu del PSOE al Congrés, José Antonio Alonso, que han rebutjat la falta de legitimitat que Montilla veu en la funció dels magistrats del TC que han exhaurit el seu mandat i en el fet que el mateix tribunal no pugui cobrir la vacant deixada per la mort d'un dels seus membres i la recusació d'un altre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.