Política

Salmond anuncia que vol fer el referèndum d'independència d'Escòcia l'any que ve

El ministre principal ho anuncia al Parlament. L'oposició respon que no donarà suport a la llei per convocar la consulta

El ministre principal d'Escòcia, Alex Salmond, ha presentat aquest dijous al Parlament els plans del seu govern per a la celebració d'un referèndum d'independència l'any que ve. El projecte de llei per a la celebració del referèndum parteix de les tretze legislacions proposades avui en el marc del programa legislatiu de l'executiu per a l'any vinent.

Durant el seu discurs davant dels diputats, Salmond, líder del Partit Nacionalista Escocès (SNP), ha assegurat que existeix "un consens per al canvi" de l'estatus constitucional d'Escòcia. "Vull que Escòcia tingui les mateixes responsabilitats i oportunitats que nacions similars", ha afirmat.

"Fins que puguem usar tots els recursos econòmics i financers disponibles a qualsevol altre govern al món, Escòcia sempre estarà en desavantatge competitiu", ha subratllat. Salmond, que ha dit estar "molt orgullós" de dirigir el govern escocès, ha advertit que existeix "un sostre de vidre" que amenaça de bloquejar el progrés del país.

"Aquest govern ha estat elegit amb un mandat popular de sotmetre la qüestió del futur d'Escòcia a vot en un referèndum", ha recordat, segons informa la BBC.

"Ha arribat el moment perquè el poble d'Escòcia tingui la seva veu", ha opinat, admetent que "no tothom estarà d'acord amb la nostra visió per al futur, ho sabem". "Però cal escoltar els escocesos. Aquest Parlament no hauria d'interposar-se en el seu camí i deixar que la gent parli", ha demanat.

El govern escocès vol que la llei per a la celebració de la consulta sigui aprovada l'any que ve, tot i això, sembla abocada al fracàs, ja que els tres principals partits de l'oposició ja han indicat en repetides ocasions que no donaran suport a la celebració d'un referèndum.

En aquest sentit, el líder laborista a la cambra, Iain Gray, ha assenyalat que aquesta proposta de llei tindrà "fins i tot menys suport" que d'altres presentades l'any passat pel SNP. Segons ell, en lloc de presentar aquesta iniciativa, el govern hauria de centrar-se a prendre mesures per ajudar a Escòcia a sortir de la recessió.

Per la seva banda, la líder dels tories escocesos, Annabel Goldie, ha considerat que Salmond ha optat per "gesticular" en lloc d'enfrontar-se als reptes que té Escòcia. Segons ella, el ministre principal escocès és "una veu solitària que representa un punt de vista minoritari".

Mentrestant, el líder liberaldemòcrata escocès, Tavish Scott, ha indicat que el seu partit donarà suport al govern escocès pel que fa a l'ocupació per a joves i en assumptes relacionats amb la recessió, però "no donarem suport al govern quan les polítiques internes de partit del SNP siguin més importants que el país". "El referèndum té a veure amb el SNP. La recessió i l'ocupació tenen a veure amb Escòcia. Nosaltres posarem Escòcia per davant del SNP", ha assegurat.

El SNP va arribar al poder el 2007 amb un govern en minoria després de derrotar per un estret marge als laboristes, sobretot aixecat per la seva promesa de celebrar un referèndum d'independència. Escòcia és un dels quatre països que integren el Regne Unit i gaudeix d'un règim d'autogovern amb algunes competències transferides per Londres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.