Política

El traspàs de Rodalies, un fet

Saura afirma que el traspàs de Rodalies és una reivindicació "històrica" per a Catalunya i l'acord més important des de l'aprovació de l'Estatut. El ministre Chaves assegura que s'iniciarà la negociació de Regionals al gener i que totes les competències en infraestructures quedaran traspassades el 2012

Rodalies ja és competència de Catalunya. Aquest dimarts s'ha rubricat l'acord de traspàs de la xarxa ferroviària de Rodalies a la Generalitat de Catalunya, tal com preveu l'Estatut. El conseller de l'Interior, Joan Saura, ha qualificat "de reivindicació històrica" el traspàs, que es farà efectiu a partir d'aquest divendres 1 de gener del 2010.

Per la seva banda, el ministre de Política Territorial, Manuel Chaves, ha avançat que la negociació per al traspàs de Regionals es començarà a fer probablement al gener amb la creació de la ponència corresponent, primer pas per iniciar el diàleg entre la Generalitat i el govern estatal. Segons Chaves, l'objectiu és que el traspàs de totes les competències ferroviàries previstes a l'Estatut sigui un fet el 2012.

De moment, el traspàs de Rodalies comporta que la Generalitat subroga el contracte-programa que l'Estat tenia amb Renfe fins al 31 de desembre del 2010. Així, no serà fins a aquesta data que el govern català no podrà decidir si renova el contracte a l'operador Renfe o si opta per donar la gestió a un altre operador.

De moment, Saura ha mostrat la seva "satisfacció" pel traspàs de Rodalies, sobretot, perquè és una transferència important per als ciutadans, ja que afecta "més de quatre milions de catalans".

Altres traspassos i el Prat
Per a seva banda, Chaves ha remarcat que el traspàs "és un pas més" en el compliment del desplegament de l'Estatut. A més, el ministre ha destacat "que a partir d'ara" el govern espanyol vol seguir "fent els passos necessaris per completar la resta de traspassos pendents", entre els quals hi ha la gestió de l'aeroport del Prat, encara sense acord, i els trens Regionals. Chaves ha assegurat que "el diàleg tornarà a guiar totes les negociacions", tal com ha passat amb Rodalies i com també passa amb el Prat.

En aquesta última qüestió, Chaves ha anunciat que el ministre de Foment,  José Blanco, ha demanat una compareixença al Congrés dels Diputats per al pròxim 12 de gener per explicar en comissió el nou model de gestió aeroportuari. Chaves ha afirmat que la Generalitat tindrà "una resposta satisfactòria" sobre el Prat, negociació que continua oberta però que ha vaticinat que es tancarà en les pròximes setmanes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Corea del sud

Interroguen la primera dama sud-coreana per rebre regals cars

Barcelona
Estats Units

Biden es retira de la cursa electoral i proposa Harris com a candidata demòcrata

Barcelona
Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona
Itàlia

Militants d’extrema dreta agredeixen a Torí un periodista de ‘La Stampa’

Barcelona
Bangladesh

El Suprem bengalí anul·la les quotes de feina pública que han encès el país

Barcelona
Pròxim Orient

Els houthis responen al bombardeig d’Hodeida atacant Eilat

Barcelona
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona