Política

Obama renova les promeses de canvi als nord-americans

El president fa autocrítica però manté l’agenda política en el seu primer discurs al Congrés sobre l’estat de la Unió

Barack Obama tenia aquesta matinada (hora catalana) una ocasió d’or per mirar de recuperar el crèdit polític que ha anat perdent en el primer any de mandat i el suport dels nord-americans. En el primer discurs sobre l’estat de la Unió que pronuncia des que va arribar a la Casa Blanca, s’havia fixat la difícil missió de fer compatibles una certa autocrítica per mostrar-se solidari amb el patiment dels ciutadans en temps de crisi i, alhora, mantenir la seva controvertida agenda política.

En un acte solemne davant les dues cambres del Congrés dels EUA seguit per televisió per milions d’espectadors, Obama havia planejat centrar la seva al·locució en l’economia, que serà la gran prioritat del govern aquest any en què al novembre hi ha unes eleccions legislatives que amenacen la majoria demòcrata al Congrés.

La Casa Blanca ja havia avançat que el president proposaria una congelació parcial de la despesa pública per estalviar 250.000 milions de dòlars en deu anys i la posada en marxa d’una sèrie de mesures per afavorir la classe mitjana, com ara l’augment de les desgravacions fiscals per fill. El govern també ha anunciat un augment del pressupost per a educació, una de les prioritats del mandat d’Obama, xifrat en el 6,2%.

Amb aquestes mesures, el cap de la Casa Blanca espera recuperar la seva popularitat, que ahir estava al 48,7%, segons Real Clear Politics, i refer-se del revés que va suposar la victòria republicana en l’elecció per cobrir l’escó al Senat que va deixar vacant el desaparegut Ted Kennedy. Aquesta desfeta va deixar els demòcrates sense la majoria qualificada al Senat, necessària per impedir el bloqueig de lleis emblemàtiques com la de la reforma sanitària.

Tot i que el president estava decidit a admetre errors en el primer any de mandat, no pensava renunciar a complir les promeses de canvi que va fer en la campanya electoral. Ni tan sols a la reforma sanitària, amenaçada pels republicans al Senat. Obama preveia explicar als nord-americans que ell està decidit a portar el canvi als Estats Units, però que això és molt difícil en l’entorn tancat de Washington.

Reforma sanitària
El discurs d’Obama era molt esperat, entre altres coses, per saber quin camí pensa seguir el president per mirar de salvar la reforma sanitària, el seu pla estrella, o si més no, una versió digerible per a alguns republicans.
Malgrat que els temes estrella del discurs del president havien de ser la creació de llocs de treball i la regulació financera, alguns col·laboradors d’Obama havien apuntat que el mandatari podria fer una crida al Congrés perquè presenti un pla per resoldre el futur dels dotze milions d’immigrants sense papers que es calcula que viuen als EUA. També tenia a l’agenda qüestions com el terrorisme i dossiers com els de l’Iran i Corea del Nord.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.