Política

Puigcercós assegura que el govern català està pressionant Zapatero perquè condicioni la sentència del TC

El líder d'ERC ha dit que Zapatero "s'ha de cuidar que hi hagi una sentència que doni llum verda a l'Estatut" i que, si no ho aconsegueix, "hauria de dimitir"

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha assegurat que el govern de la Generalitat ha instat el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, a condicionar la sentència del Tribunal Constitucional (TC) perquè doni "llum verda" a l'Estatut.

En una entrevista, Puigcercós resta tota independència a l'alt tribunal, i ha assegurat que tant el president Montilla com tot el tripartit estan treballant perquè Zapatero compleixi amb la seva "obligació de treballar, lluitar i condicionar que la sentència doni llum verda a l'Estatut". El líder d'ERC ha recordat a Zapatero que es va "fer seu" el text quan el va pactar i el va aprovar a les Corts espanyoles.

Puigcercós ha assegurat que en el si del govern hi ha "molta preocupació" davant la imminent sentència del TC, perquè "no es veu clar". Davant d'aquesta previsió, Puigcercós creu que ara no s'ha de parlar de la resposta a una eventual sentència adversa, sinó que s'ha de treballar perquè aquesta avali l'Estatut. En aquest sentit, ha assegurat que la Generalitat està "pressionant" Zapatero i el PSOE "perquè entenguin que ells són els responsables si hi ha una sentència adversa" i que això "haurà de tenir conseqüències".

El líder republicà ha recordat que el president espanyol va pactar l'Estatut amb el president de CiU, Artur Mas, però també amb l'expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall, amb l'actual president, José Montilla, i amb el líder d'ICV, Joan Saura, amb qui es compromet a "fer un pacte amb l'Estatut", encara que "rebaixant els continguts, desnaturalitzant una part important". "Però Zapatero ho vota a les Corts i vol dir que se'l fa seu, que l'haurà de defensar al Constitucional, i tinc la percepció que no ho està fent", ha afegit.

D'aquesta manera, Puigcercós creu que el president espanyol "és el que ha d'avalar" que el text estatutari sigui "constitucional". "Ja sabem que èticament i políticament no és lògic que 12 magistrats decideixin sobre unes Corts i un referèndum", ha dit, "però la llei és així". Però ha afegit que Zapatero "ha de ser corresponsable de l'acord que va signar" i no "jugar" amb "ambigüitat". "No es pot especular amb aquest tema i a vegades tinc la sensació que sí s'està fent", ha dit, mentre "els jutges estan esmicolant una cosa que va votar el poble de Catalunya".

Puigcercós ha dit que Zapatero "s'ha de cuidar que hi hagi una sentència que doni llum verda a l'Estatut" i que, si no ho aconsegueix, "hauria de dimitir". "En una sentència adversa hi va la seva honorabilitat i credibilitat", ha assegurat. Puigcercós creu que cal deixar clar que el referèndum que es va celebrar a Catalunya, on es va imposar el sí a l'Estatut, "té un valor, té un pes".

Així, ha garantit que el president Montilla i el govern estan pressionant a Madrid perquè el govern espanyol garanteixi una sentència favorable a l'Estatut. "No en tingui cap dubte que el president i el govern està fent aquesta feina, explicant-los-ho ben clar", ha dit, tot afegint que ERC també ha deixat "clar" que la sentència del TC "condicionarà molt la política d'ERC", tant a Madrid com a Catalunya, en un moment que Zapatero "està tot el dia buscant aliats". "Si hi ha una sentència adversa li costarà molt més", ha avisat.

El president d'ERC ha restat tota independència al Tribunal Constitucional, donat el sistema d'elecció dels seus membres: "mentre els magistrats els triï el Congrés, el Senat i a proposta del govern espanyol, aquí d'independència zero". Puigcercós ha afegit que "aquí tothom pren partit" i "els membres del TC estan adscrits a corrents ideològiques". Fins al punt que hi ha "pressió del PP", sobre el tribunal, i que alguns dels magistrats triats pels populars "són incapaços de redactar una sentència i se'ls donarà redactada des del carrer Gènova".

"No es pot demanar independència del TC quan es parla a favor dels catalans, i no hi hagi independència quan el PP pressiona els seus magistrats", ha conclòs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.