Política

Aznar culpa de la crisi els nous Estatuts que "han debilitat l'Estat"

L'expresident espanyol ha assegurat que "la ruptura de la unitat nacional i l'aprovació d'Estatuts d'Autonomia que han debilitat molt l'Estat estan darrere de la greu crisi econòmica"

L'expresident del govern espanyol, José Maria Aznar, ha assegurat que "la ruptura de la unitat nacional i l'aprovació d'Estatuts d'Autonomia que han debilitat molt l'Estat estan darrere de la greu crisi econòmica".

Més encara. En la presentació del seu llibre España puede salir de la crisis, Aznar ha explicat que la situació econòmica "sense precedents" que es viu a l'Estat és conseqüència de "cinc anys de socialisme econòmic" i del fet que hi hagi "menys Espanya".

De fet, la idea que ha volgut transmetre Aznar és que la crisi que viu Espanya no és només econòmica, sinó política, i que, per sortir-ne, calen "persones amb capacitat de lideratge, amb conviccions, amb principis, amb valors, amb plena confiança en les possibilitats de la nació per sortir de la crisi".

Així, l'expresident espanyol ha estat especialment taxatiu en la comparació de la situació econòmica actual amb la dels seus mandats. "No és el mateix donar feina a cinc milions de persones que enviar a l'atur cinc milions de persones", ha dit, i "em sembla que el que és social és crear cinc milions de llocs de treball, i l'antisocial és treure el dret a la feina a cinc milions d'espanyols. Altres, com se sap, no pensen el mateix".

Aznar, que ha estat presentat pel cap de llista del PP a les eleccions europees, Jaime Mayor Oreja, i pel diputat Manuel Pizarro, ha qualificat "d'irresponsables" el PSOE i l'executiu socialista per haver "negat" la crisi, i ha recordat que sota el seu mandat l'Estat generava més llocs de treball que Alemanya, França i Itàlia juntes, mentre que ara "es genera més atur que aquests mateixos països junts".

Les causes, ha afirmat, cal buscar-les en les polítiques socialistes i en el debilitament "d'Espanya". Segons l'expresident espanyol, els "cinc anys de socialisme econòmic", amb un "excés de despesa pública", "augment dels impostos", una "retallada de la llibertat econòmica" i una política "d'intervencionisme públic", "han acabat per provocar una nova crisi econòmica i el retorn a l'atur massiu".

Concretament, ha afirmat que la situació econòmica és conseqüència del debilitament d'Espanya, perquè "la ruptura de la unitat del mercat nacional", "l'aprovació d'Estatuts d'autonomia que han debilitat molt l'Estat", i "la dèbil defensa dels interessos nacionals a l'exterior també estan darrere de la greu crisi econòmica i social que travessa el nostre país".

I és que segons Aznar, aquesta crisi només es podrà superar si es posa en marxa "un projecte reformista ambiciós" amb "mesures ambicioses que convoquin tota la societat espanyola en un objectiu de futur". En aquest sentit, ha sentenciat: "Cal que una àmplia majoria d'espanyols recuperi la voluntat d'unir els seus esforços per tornar a posar Espanya en marxa".

A més de crítics com el diputat Vicente Martínez-Pujalte, a l'acte també hi van anar l'expresident del PP de Catalunya Daniel Sirera i la diputada Montserrat Nebrera. La portaveu, Soraya Sáenz de Santamaría, va intentar equilibrar-ho.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.