Política

Zapatero creu que els efectes de la sentència del TC seran "limitats" i temporals

Treu importància a la possible reacció catalana davant la sentència contra l’Estatut. Evita desautoritzar Guerra per haver dit que els polítics catalans estan a l’estratosfera en aquesta polèmica

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va treure ahir tota importància a la possible reacció catalana davant la sentència del TC contra l’Estatut, convençut que els efectes polítics no aniran més enllà d’unes setmanes. En una entrevista al diari El País, el líder socialista va assegurar que les conseqüències de la sentència seran “limitades”, i “temporalment no aniran més enllà d’unes setmanes”.

Les paraules de Zapatero contrasten amb el fet que cada vegada que han circulat rumors d’una sentència imminent, s’ha produït una reacció catalana en contra, i el TC ha ajornat la decisió sobre el dictamen. Al si del Constitucional es viu un estira-i-arronsa entre els partidaris de l’anul·lació d’articles i els que es decanten per una sentència interpretativa. En principi entre els primers hi ha els designats a proposta del PP i entre els segons els del PSOE, però amb excepcions com la del dur Manuel Aragón, que va ser designat a proposta del govern socialista el 2004.

Rica en arguments
Zapatero es va mostrar ahir confiat que el TC emeti una sentència “conceptualment bona”, “rica en arguments”, que pugui tancar d’aquesta manera el debat polític sobre l’Estatut. I va demanar “paciència” a l’hora de llegir el dictamen quan l’alt tribunal prengui la decisió.

El secretari general del PSOE va evitar desautoritzar el president de la comissió constitucional del Congrés, Alfonso Guerra, que va dir que els polítics catalans viuen a l’estratosfera amb aquesta polèmica. Se’n va rentar les mans dient que desconeix si això és cert.

Això sí, va reconèixer que a Catalunya existeix actualment inquietud sobre la sentència, perquè s’ha fet “molta declaració preventiva”.

Sense desautoritzar
Amb certa coincidència amb Zapatero, el president del Senat, el socialista Javier Rojo, va negar ahir que la possible retallada de l’Estatut tingui repercussions negatives per al president de la Generalitat, José Montilla, i que quedi desautoritzat. Segons Rojo, quan el TC emeti la sentència “cadascú assumirà la seva responsabilitat” i després seran els ciutadans els qui decidiran amb els seus vots. Va precisar, però, que la possibilitat d’avançar les eleccions catalanes és només una competència de Montilla.

El president del Senat va animar els partit catalans a “acceptar les regles del joc”. “Ara, un cop resolgui el Tribunal Constitucional, el que cal fer és acatar i veure les coses amb certa normalitat”, va afegir. Rojo va argumentar que si s’interpretés que algú queda desautoritzat per la retallada del text estatutari, també afectaria les Corts Generals perquè en el seu dia van aprovar el text estatutari. “I jo, com a president del Senat, no em sento tampoc desautoritzat perquè respecto l’Estat de dret i les regles del joc”, va apuntar, mentre es mostrava convençut que aquests processos enforteixen la democràcia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.