Política

L'alcalde de Nouakchott assegura que s'estan duent a terme reunions "d'alt nivell" per alliberar els cooperants

El màxim representant de la capital de Mauritània ha afirmat que la solució passa per un "acord polític" i que estan "avergonyits" pel que ha passat

L'alcalde de Nouakchott, Ahmed Hamza, ha assegurat que s'estan duent a terme reunions "d'alt nivell" per alliberar els tres cooperants catalans que van ser segrestats a Mauritània. Hamza ha afirmat que la solució passa per un "acord polític" i ha argumentat que Mauritània, juntament amb els Estats veïns i l'Estat espanyol, "estan intentant trobar solucions". Hamza s'ha mostrat convençut que "aviat" es resoldrà aquesta situació i ha assegurat que l'Estat maurità "no s'ha estalviat cap esforç i continua treballant" per alliberar Roque Pasqual, Albert Vilalta i Alícia Gámez, en mans d'Al-Qaida del Magrib Islàmic (AQMI) des del passat 29 de novembre.

"Nosaltres som els primers afectats i avergonyits pel que ha passat", ha dit Hamza. "És un pena que això hagi passat", ha continuat, ja que el seu país és "una regió de tolerància". "L'Estat espanyol i Mauritània juguen un paper conjunt per resoldre aquest problema", ha subratllat. Segons l'alcalde de la capital de Mauritània, aquestes accions de terrorisme són "noves" al seu país i ha afirmat que "estan intentant crear un sistema de seguretat eficaç per resoldre aquest problema de la seguretat a la zona", ja que no només se segresta estrangers, sinó que també se segresta la gent local", ha destacat.

Hamza ha explicat que, des de fa un any i mig, Mauritània "està fent una campanya molt forta contra el terrorisme". "Hi ha molt presos d'Al-Qaida que són a Nouakchott", ha assegurat. Per això, "hi ha persones que, juntament amb els ulemes (doctors de la llei musulmana), estan ensenyant a la gent pobra, sovint manipulada, una nova cultura, ja que la religió musulmana no coneix aquest tipus d'accions". "S'està donant una mala imatge dels musulmans, que no és una bona imatge per al turisme. Nosaltres som tolerants", hi ha afegit.

Canvi de mentalitat
Per Hamza, "la gent pobra i feble és més fàcil que sigui manipulada i se l'empeny a aquest tipus d'accions". "La lluita contra el terrorisme és la lluita contra la pobresa", ha destacat. En aquest sentit, Hamza ha explicat que a Nouakchott fa una setmana va haver-hi un gran debat amb els grans ulemes amb l'objectiu de denunciar el terrorisme i les pràctiques antiislàmiques. Educar la gent local fent-los veure que el terrorisme no és la solució per sortir de la pobresa portarà el seu temps, ha assegurat Hamza, tot i que  ha matisat: "És un treball d'educació, de formació... Però donarà els seus fruits". "Si hi ha una evolució de la mentalitat, una lluita contra la pobresa, aquest tipus de successos desapareixeran clarament", hi ha afegit.

Al mateix temps, el ministre espanyol d'Assumptes Exteriors i Cooperació, Miguel Ángel Moratinos, va assegurar aquest dijous que els tres cooperants catalans segrestats a Mauritània "estan bé". Així ho va dir en una entrevista al canal de televisió Cuatro: "Les últimes dades que tenim és que estan bé".

Moratinos ha reiterat que l'Estat seguirà desenvolupant la seva tasca amb "màxima discreció". Preguntat sobre quines reivindicacions han demanat els terroristes a canvi d'alliberar Roque Pasqual, Albert Vilalta i Alícia Gámez, el ministre va insistir a mantenir la discreció.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.