Societat

Els cooperants Albert Vilalta, Alícia Gámez i Roque Pascual compleixen ja dos mesos de captiveri

La diplomàcia treballa pel seu alliberament mentre el suport als tres segrestats i les seves famílies creix al carrer i a internet

Es compleixen ja, aquest divendres, dos mesos des que els tres cooperants catalans que viatjaven amb la Caravana Solidària 2009 van ser segrestats a Mauritània.

Amb la ment posada en l'alliberament sense perdre l'esperança i amb un silenci absolut pel que fa a les negociacions, familiars, amics i autoritats de l'Estat confien que "tot acabarà amb els cooperants a casa". La diplomàcia treballa pel seu alliberament mentre el suport als tres segrestats i les seves famílies creix al carrer i a internet.

Les escasses notícies que s'han rebut fins ara han estat relacionades amb els comunicats d'Al-Qaida o amb el preocupant episodi que situava ferit un dels cooperants. Poca cosa més s'ha fet pública.

Els tres segrestats viatjaven en l'últim dels quinze vehicles de la Caravana mentre recorria el camí entre Nouadhibou i Nouakchott, la capital mauritana, una carretera que fins ara no es considerava especialment conflictiva.

El temor es confirma
Nou dies després del segrest es va confirmar el que tothom temia: Al-Qaida en va reivindicar l'autoria. En concret, en un missatge emès per la televisió Al-Jazira, el grup terrorista Al-Qaida del Magrib Islàmic va reivindicar el segrest del tres cooperants catalans i també del francès Pierre Camatte, capturat a Mali el 25 de novembre. El missatge, però, no avançava quines reclamacions es farien als governs espanyol i francès.

L'AQMI afirmava també que els cooperants estaven bé de salut i que serien tractats segons la llei islàmica.

L'últim senyal d'Al-Qaida
El líder d'Al-Qaida a Mauritània va dir el 25 de gener que els cooperants estan bé i va voler donar pressa a l'Estat. Segons els segrestadors "hi ha solució" i depèn del govern espanyol, va dir Al-Khadim Uld Seman, el líder de la xarxa magribina d’Al-Qaida a Mauritània, que des de la presó manté el contacte amb els seus aliats a Mali.

El govern maurità va obrir un procés de diàleg per acabar amb la violència fanàtica i convèncer els islamistes que abandonin la jihad contra Occident a canvi d'excarceracions o reduccions de penes. Sembla que hi hauria dues postures entre els islamistes detinguts, la moderada i la radical.

Veterans de la caravana

Els tres segrestats a Mauritània són uns veterans de la Caravana Solidària. Roque Pasqual hi ha participat set vegades, mentre que Alícia Gámez i Albert Vilalta hi han viatjat quatre vegades.

Participaven a la Caravana Solidària que va sortir el 22 de novembre del port de Barcelona. Es tracta del projecte humanitari més important que es fa a l'Àfrica occidental. La iniciativa, organitzada per Barcelona Acció Solidària, tenia per objectiu transportar el material recollit per 35 ONG catalanes.

La caravana, en la seva novena edició, transportava al Marroc, Mauritània, el Senegal i Gàmbia més de 3.000 caixes de material corresponent a 106 projectes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un nou sistema per suplir les mamografies, a prova a Vall d'Hebron

Barcelona

L’autisme en positiu

Girona

Ja són 200 estudiants excel·lents amb pocs recursos econòmics els qui accedeixen a la universitat amb les beques de grau de la Fundació “la Caixa”

SOCIETAT

En favor de Caterina, acusada de bruixeria

Barcelona

Comencen les obres del primer cohabitatge cooperatiu per a gent gran

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Societat

Mor l’empresari mallorquí Rafael Moyà

SERVEIS

Salut aixeca les restriccions a Vallirana per l’episodi de terbolesa de l’aigua

Vallirana
Societat

Mor Jaume Torras, historiador referent de l’origen de la industrialització

SOCIETAT

Sancionen TMB per infringir la llei en els plans d’igualtat i els protocols d’assetjament

Barcelona