Política

Un difícil equilibri

La possibilitat de concertar escoles que practiquen l'educació diferenciada i l'ampliació dels concerts a l'educació no obligatòria allunya ICV del text. La norma pretén blindar la no aplicació de la tercera hora de castellà

La llei d'educació de Catalunya defineix per primer cop un model educatiu propi que blinda el català com a llengua vehicular davant el decret estatal que imposa una tercera hora de castellà a l'educació primària. Però la norma, que aposta per donar més autonomia als centres, per enfortir les direccions i per estendre l'avaluació a tots els àmbits del sistema, no ha aconseguit el ple suport en un altre dels seus eixos fonamentals: la superació de la dicotomia entre escola pública i concertada.

Escolarització diferenciada
El dictamen de la ponència no exclou la possibilitat que es puguin concertar centres privats que escolaritzin nens i nenes per separat, ja que l'educació mixta es considera només un criteri preferent a l'hora d'asssolir el concert i no una obligació. Aquest ha estat un dels arguments pels quals ICV s'ha desmarcat del text, en considerar que suposa "un pas enrere" respecte al del projecte de llei, que tampoc va obtenir el suport d'aquest soci de govern.

Concerts a escoles privades
El text obre la porta també a la concertació de les etapes d'escolarització no obligatòries (0-3 i 16-18 anys), una mesura que CiU veu com un guany perquè "reconeix el paper de l'escola concertada, atorgant-li el suport econòmic" per garantir l'accés de les famílies. Per a ICV, en canvi, la llei equipara l'escola pública i la concertada en drets "però no en obligacions" i dibuixa un model educatiu tan obert (supeditat "al govern de torn") que aboca el sistema a un escenari de desestabilització.

Llengua
La llei blinda la vehicularitat del català en deixar en mans del govern (i, en segon terme, dels mateixos centres educatius) la fixació dels horaris de totes les matèries i, en particular, de les lingüístiques, un fet que, a parer dels socis de govern i de CiU, eximirà les escoles d'impartir una tercera hora setmanal de castellà com fixa el decret espanyol.

Descentralització
El text final també deixa clar que les competències dels ajuntaments en matèria educativa es limitaran a la gestió i en cap cas a l'ordenació curricular, esvaint un dels temors expressats per CiU.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.