Política

El Congrés aprova definitivament els pressupostos i Salgado diu que seran "els de la recuperació"

ERC i ICV critiquen la política de despesa però han votat a favor de les esmenes acordades amb els socialistes, com ha fet la resta de grups opositors als comptes

El Congrés dels diputats ha donat llum verda definitiva aquest dimarts als pressupostos generals de l'Estat (PGE) pel 2010 amb el suport del PSOE, el PNB i Coalició Canària (CC), gràcies als acords que els socialistes van assolir amb aquestes dues formacions polítiques en la primera fase de la tramitació.

La resta de grups han expressat la seva oposició a uns comptes que consideren inadequats per afrontar la crisi però, no obstant això, han votat a favor de les 100 esmenes que han acordat amb el PSOE al Senat i han mantingut l'acord amb la resta de formacions de donar suport als compromisos tancats amb els socialistes. D'aquesta manera, bona part de les modificacions han aconseguit el vot de la majoria dels grups, tot i que no és el cas de les 20 esmenes de 254 milions que CiU va aconseguir introduir gràcies a un error del PSOE.

Les crítiques de l'oposició
El portaveu de CiU, Pere Macias, ha afirmat que són uns pressupostos "pèssims" per a Catalunya, mentre que el del PP, Cristóbal Montoro, ha assegurat que el govern espanyol aboca "la gent a l'atur i després els augmenta els impostos".

Per la seva banda, el portaveu d'ERC, Joan Ridao, ha criticat les prioritats de la despesa i ha apuntat que aquests són els pressupostos "de la crisi, però no per combatre la crisi". Un criteri compartit pel portaveu d'ICV, Joan Herrera, que ha apuntat que els acords assolits amb la seva formació –modificació de la Llei Beckham i deducció dels 400 euros a les rendes més baixes– no són suficients per justificar el sí als comptes de Salgado.

La satisfacció del PSOE
Des de les files del PSOE, amb la vicepresidenta Salgado al capdavant, s'ha mostrat satisfacció quan els PGE pel 2010 han superat l'últim tràmit al Congrés, després de mesos de negociacions i debats. Tan bon punt ha acabat la votació, el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha agraït els suports obtinguts, mentre que la vicepresidenta ha afirmat que aquests són els pressupostos "de la recuperació".

Sense acords estables al Congrés, els socialistes van haver de jugar a la "geometria variable", però en aquesta ocasió CiU, ERC i ICV no van voler donar suport als pressupostos si no s'introduïen canvis en profunditat. La salvació dels socialistes va venir de mans del PNB i de CC, a canvi del blindatge del concert econòmic basc –que es va tramitar amb celeritat a la cambra baixa– i d'inversions a les Illes Canàries.

Un cop aprovats al Congrés, els PGE van arribar al Senat amb l'oposició de la resta de formacions. CiU, PP, ERC i ICV van presentar un veto a la cambra alta, que republicans i ecologistes van retirar finalment després de pactar diverses esmenes. PP i CiU es van quedar sols i no van poder aprovar els seus, fet que hagués retornat els pressupostos al Congrés.

Posteriorment, un error en el vot de dos senadors del PSOE va permetre que entressin als projectes 20 esmenes de CiU per valor de 254 milions, un paquet que socialistes, nacionalistes bascos i canaris han rebutjat durant el congrés d'aquest dimarts.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.