Política

El Parlament reprova la publicació de SMS dels diputats, però no emprendrà accions legals

La cambra ho considera una intromissió il·legítima en la intimitat dels parlamentaris

El Parlament de Catalunya reprova la publicació de missatges de mòbil de diputats captats a l'interior de la cambra i ho considera una vulneració il·legítima del dret a la intimitat. El Parlament, però, no restringirà l'activitat informativa ni emprendrà mesures legals per la divulgació de missatges de mòbil captats durant l'últim ple dedicat al debat de política general, la setmana passada.

El president de la cambra, Ernest Benach, ha fet aquest dimarts una declaració en nom de la mesa i de la junta de portaveus arran de la publicació de fotografies de SMS enviats per diputats, dins el saló de sessions i durant el debat de política general, entre Jaume Bosch i Joan Saura (ICV-EUiA) i entre Daniel Sirera i Carina Mejías (PP).

Després de la publicació d'aquestes fotografies, Benach va encarregar un informe als serveis jurídics de la cambra, que estableix que la captació de missatges de text enviats pels diputats al ple del Parlament "pot constituir una intromissió il·legítima en el dret a la intimitat", tot i que aclareix que han de ser les persones afectades les que decideixin quines accions volen portar a terme a nivell judicial.

Benach ha subratllat que el Parlament no s'ha plantejat en cap moment prohibir l'entrada de fotògrafs a l'hemicicle, ni tampoc impedir que els diputats puguin utilitzar el telèfon mòbil.

En la declaració, el president, la mesa i la junta de portaveus deixen clar que el fet que el terminal de telèfon mòbil sigui propietat del Parlament no implica que els missatges que enviïn els diputats siguin públics, "ni que estiguin subjectes a un cànon de privacitat diferent del que tindrien si fossin enviats mitjançant telèfons particulars".

De la mateixa manera, l'acord afegeix que la captació d'imatges a l'hemicicle mentre té lloc un acte públic en què es grava i es transcriu el que es diu i el que passa "no impedeix que es puguin desenvolupar activitats protegides pel secret de les comunicacions i pel dret a la intimitat".

Benach ha volgut fer una crida al sentit comú de mitjans de comunicació i diputats i ha recordat que tots han pogut desenvolupar la seva tasca "en perfecta convivència" els últims 30 anys.

Després de l'incident de la setmana passada amb els SMS, el president del Parlament ha convocat també el degà del Col·legi de Periodistes, Josep Carles Rius, que ha traslladat a Benach la necessitat de reflexionar a fons sobre els límits del dret a la informació i a la defensa de la privacitat i de la confidencialitat.

Per aquesta raó, li ha anunciat que ha demanat al Consell de la Informació de Catalunya que obri aquest debat per proposar unes recomanacions deontològiques per a aquests casos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.