Política

Puigcercós i Puig es troben en secret per continuar el desglaç

Política

El president d'ERC, Joan Puigcercós, i el secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, van celebrar el 3 de setembre un dinar en secret per continuar el desglaç en la relació entre les dues formacions i analitzar el nou escenari d'acostament, en què des de fa unes setmanes sembla haver-hi un pacte de no-agressió després del divorci dels darrers anys. En el rerefons hi ha també una possible coincidència en la defensa del nou finançament, segons ha sabut l'AVUI, ja que ERC ha dit que no serà a l'acord si no hi és CiU. Tots dos es van agrair els gestos mutus, encara que els recels sobre el tacticisme de fons es mantenen. En tot cas, la incògnita de quan poden ser les eleccions fa que a tots dos partits els interessi tenir els ponts construïts.

Els republicans estan disposats a "jugar fort" en la negociació del finançament i CiU no s'oposa a assajar una estratègia conjunta, expliquen fonts coneixedores de la reunió. ERC té a les mans des de fa dies la proposta de finançament de CiU, una còpia de la que Francesc Homs va lliurar a Antoni Castells l'1 de setembre. I els nacionalistes també coneixen els criteris que defensen els republicans, detallats per Antoni Soy.

En la reunió Puigcercós en cap moment va posar en qüestió el tripartit, i Puig tampoc no l'hi va demanar. Però els dos polítics van valorar la distensió actual. Coincidint amb el dinar, Puigcercós va fer les declaracions a l'AVUI de l'Onze de Setembre, on apuntava que CiU havia deixat de ser un enemic i que en el futur hi pot haver una entesa. Els convergents han agraït que per primer cop Puigcercós reconegués que Mas va pactar l'Estatut amb José Luis Rodríguez Zapatero perquè creia que així feia un servei a Catalunya.

Sense pacte català
Mentrestant, el portaveu adjunt de CiU al Parlament, el democristià Josep Maria Pelegrí, va acusar ahir la conselleria d'Economia d'estar endarrerint el pacte de mínims que des d'abans de l'estiu intentaven l'executiu i CiU, cosa que al seu entendre posa en risc la negociació del finançament perquè evidencia que Catalunya no actua unida. El dirigent es va queixar que la conselleria no ha respost encara a la proposta que Homs va entregar ja fa quinze dies recollint idees del govern i altres dels nacionalistes. "De temps n'han tingut. I la indefinició del govern afebleix ara la posició catalana, perquè mostra que no hi ha unitat", va insistir.

Segons CiU, la cosa lògica hauria sigut que ja s'hagués arribat a un acord, de tal manera que aquesta tarda Josep Antoni Duran l'hauria defensat en la reunió que tindrà amb Pedro Solbes pels pressupostos. Pelegrí va advertir que si el PSC no rectifica, CiU defensarà les seves propostes. Mentrestant, ERC veu "gairebé impossible" el suport als comptes i Joan Ridao demanarà compensacions pels 2.000 milions de l'impost de transmissions patrimonials que ha deixat d'ingressar la Generalitat. ICV ho condiciona a un acord de finançament, més accent social i evitar l'asfíxia dels ajuntaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.