Política

Girona aprovarà avui fer la consulta sobiranista

Serà la primera capital de demarcació i la ciutat més gran que fa el referèndum

Girona es convertirà avui en la primera capital de demarcació i en la ciutat més gran, amb 94.484 habitants, que celebrarà una consulta per la independència. El ple municipal aprovarà avui la moció de la comissió Girona Decideix, integrada per l’Ateneu d’Acció Cultural, Òmnium Cultural i el Casal Independentista El Forn, amb el suport dels 6 regidors de CiU, els 4 d’ERC i els 3 d’ICV. La comissió va estar negociant el suport al text amb els deu representants del PSC, que no volien quedar enquadrats amb els dos regidors del PP en el rebuig a la moció i sospesaven abstenir-se si s’hi introduïen algunes esmenes. Els socialistes volien eliminar el paràgraf on es feia referència a les traves que va posar el govern espanyol a la celebració del referèndum d’Arenys de Munt impedint cedir una sala municipal i autoritzant la concentració de Falange. El PSC també volia que en el primer acord es canviés la felicitació al poble arenyenc per la defensa del dret a decidir del poble català com va fer el Parlament l’any 1989, i que en el segon se suprimís el compromís que l’Ajuntament faciliti la consulta popular. ERC, que és qui defensarà la moció, va deixar clar al grup socialista que si s’acceptaven les esmenes el seu vot havia de ser favorable i que l’abstenció no valia. El grup socialista va abandonar la junta de portaveus sense aclarir el sentit del seu vot.

El retard en l’aprovació de la consulta fa inviable que es pugui realitzar el referèndum el proper 13 de desembre, com faran uns 150 municipis. Els promotors de la iniciativa preparen la consulta per al 25 d’abril del 2010. La moció serà aprovada després que a principis de setembre els grups municipals van desestimar portar al ple una moció de la CUP per abordar la possible realització de la consulta. A l’hora de ple s’ha convocat una concentració de suport a la moció a la plaça del Vi.

Eurodiputats el 13-D
Eurodiputats corsos i sards seran presents com a observadors internacionals a les consultes que es faran el 13 de desembre. Així ho van confirmar ahir a la delegació de la Coordinadora per la Consulta sobre la Independència que es va desplaçar al Parlament Europeu a la recerca de complicitats. L’Aliança Lliure Europea, que engloba partits sobiranistes, i el Sinn Féin també hi seran si les seves direccions així ho avalen.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona
Estats Units

Trump accepta la nominació i fa una crida a la “unitat”

Barcelona
Política

Rull torna a Lledoners

barcelona
política

La seguretat i el blindatge del Campus de Salut, prioritats de Junts pel proper curs

girona