Política

Unes 4.000 persones reclamen la capitalitat de Tarragona en les vegueries

Associacions, organitzacions socials i polítics han defensat que la vegueria de Camp de Tarragona sigui substituida per Tarragona

Unes 4.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han concentrat aquest dimecres a Tarragona per reclamar que la futura llei de Vegueries reconegui la capitalitat de Tarragona i estableixi el nom de Tarragona en la denominació de la futura vegueria, en substitució del terme Camp de Tarragona.

Totes les formacions polítiques de l'Ajuntament de Tarragona (PSC i ERC -que conformen l'equip de govern- i CiU i PP -en l'oposició-) han estat presents en un acte celebrat a la plaça de Les Cols, al costat de la catedral.

També han assistit representants de les més de 300 entitats, associacions i organitzacions socials, culturals i cíviques que, al costat d'uns 2.500 particulars, han subscrit el manifest En defensa del nom vegueria de Tarragona.

L'acte ha transcorregut en un marcat to festiu i reivindicatiu, en el marc d'una plaça plena de gent amb mocadors vermells al cap, símbol d'aquesta reclamació.

També s'ha deixat veure algun cartell en contra del president del Parlament, el reusenc Ernest Benach, que la setmana passada va participar en un acte a Reus, en què unes 800 persones van reclamar compartir la capitalitat de la futura vegueria amb Tarragona.

En primer lloc, ha intervingut la ballarina i coreògrafa tarragonina Arantxa Sagardoy, que ha llegit el manifest unitari que exigeix que Tarragona, de la mateixa manera que Barcelona, Lleida o Girona, mantingui la seva denominació en l'avantprojecte de la futura Llei d'Organització Territorial.

L'escrit també reivindica la capitalitat de Tarragona, atenent la seva història bimil·lenària i "a un compromís real, actual i generós cap al territori".

En aquesta línia, l'exrector de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Joan Martí Castells, ha recordat que Tarragona és capital des de temps de l'imperi romà, i així ho ha seguit sent fins a l'actualitat, passant per l'època visigòtica o la medieval, quan "es va constituir per primera vegada la vegueria de Tarragona".

També l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros (PSC), ha al·ludit a la història per reclamar la capitalitat de Tarragona, advertint que, a més de l'important llegat romà i medieval, la ciutat "té l'única obra autèntica de Gaudí" de tota la demarcació.

"Gaudí, aquell magnífic arquitecte que va néixer a Riudoms", ha insistit l'alcalde tarragoní en referència a la pugna que Reus i Riudoms mantenen per adjudicar-se el llit natal del màxim exponent del modernisme català, cosa que ha provocat un sonor aplaudiment dels presents.

Al mateix temps, ha assegurat, la ciutat és avui dia "capital comercial, logística, del transport, i industrial" de la zona, i que la presència en aquest municipi de la majoria de facultats i del rectorat de la URV, de l'Arquebisbat, de la Delegació del Govern de la Generalitat, de la Diputació o de la Subdelegació del Govern espanyol no fan més que posar de manifest "la força" de Tarragona.

Ballesteros ha afirmat sentir-se "orgullós" i "emocionat" de l'alta participació ciutadana en aquest acte, i no ha dubtat a afirmar que, tant ell com la resta de regidors de l'Ajuntament de Tarragona, només tenen "un partit, que és el de Tarragona".

"Per damunt de qualsevol negociació, estratègia o discussió estèril" defensarà el nom de Tarragona "fins a les últimes conseqüències" i "sense afluixar ni un mil·límetre" perquè compartir la capitalitat amb Reus significaria "dividir en comptes de sumar", cosa que ha titllat d'"antisocial i antieconòmica".

De la seva banda, Anna Gispert, portaveu de la plataforma ciutadana "Mou-te per Tarragona", ha manifestat: "no acceptarem nous errors històrics, com la inadequada ubicació de l'estació de l'AVE", i ha lamentat que, sent la segona zona més poblada de Catalunya, Tarragona sigui "la menys dotada d'infraestructures".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.