Política

Mas ofereix a Montilla un programa català anticrisi de 5 punts, davant un govern "que crea desconfiança"

Proposa parlar de moderació fiscal, crèdit, morositat, austeritat i reformes estructurals. "No es tracta de fer només una cimera assessora", diu relativitzant la proposta del govern. El president critica que Mas va a "temes conjunturals", com si s'apuja l'IVA  

El president de CiU, Artur Mas, ha relativitzat la proposta de consens que ha fet el president José Montilla, centrada en la presència de CiU a la taula del denominat Acord Estratègic, i ha proposat negociar, en canvi, un programa de 5 punts, davant un govern tripartit que "crea desconfiança". Ha citat la moderació fiscal, el crèdit a les empreses, el control de la morositat, l'austeritat de l'administració i les grans reformes estructurals. Sobre això ha dit que està disposat a pactar amb el govern, "sense cap xec en blanc", si després el PSC es compromet de traslladar a Madrid els compromisos.

Per Mas, desplaçar els contactes entre el govern i CiU a una cimera en cap cas és una forma de negociació seriosa. "Però si no ens hi han volgut mai a l'Acord Estratègic! Si el conseller Castells ho volia i vostè li va dir que no! ¿I ara ens ho demanen a 6 mesos de les eleccions?", s'ha preguntat. "No es tracta d'anar a una cimera assessora", ha insistit Mas, que s'ha queixat que Montilla no hagués fet autocrítica en la seva intervenció inicial.

El president ha donat a entendre després que efectivament limita la seva oferta de consens a la participació en aquesta comissió, de la qual formen part també els agents socials, i que, per tant, no es negociaran bilateralment propostes concretes. "Miri, nosaltres estem disposats a parlar de tot, però no es tracta només que ens posem d'acord vostè i jo. El país no som vostè i jo", ha argumentat Montilla. S'ha queixat que Mas parli de la fiscalitat amb mesures concretes. "Vostè va a temes cojunturals i tàctics, com la pujada de l'IVA!", s'ha exclamat el primer secretari del PSC mentre recordava que a l'Acord Estratègic hi ha 23 àmbits de treball.

En aquest aparent diàleg de sords, Mas ha recordat en la seva intervenció que el CEO del govern indica que un 55% dels catalans creuen que l'executiu no sap com resoldre els problemes. "No és presentable que es presenti avui al Parlament i no faci referència al que no es fa bé", ha indicat. Segons el CEO, "el govern crea desconfiança", ha subratllat.

En la rèplica, Montilla s'ha justificat dient que la crítica l'ha de fer l'oposició, i com a màxim ha reconegut genèricament que algunes mesures les havien d'haver adoptat abans, i que algunes potser no han estat encertades, sense entrar en detalls.

Mas ha acceptat després participar a la cimera de l'Acord Estratègic, però donant a entendre que tindrà poc poder decisori i que ja decidiran finalment els ciutadans el que pensen de com s'ha gestionat la crisi. "Miri, d'aquí 6 mesos farem eleccions, i els ciutadans ja triaran com volen que sigui el govern", ha apuntat. 


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.