Política

Merkel paga els plats trencats de Grècia enmig de les eleccions de Renània

La cancellera Merkel ha passat de ser la 'cancellera de ferro' i una líder a Europa, a una simple cap de govern que es resigna a pagar la factura del país hel·lènic

Justament quan la popularitat d'Angela Merkel està en un moment crític per l'ajuda financera que lliurarà a Grècia el país germànic torna a tenir una cita amb la democràcia al land de Renània del Nord – Westfàlia.

Els comicis, més enllà de ser unes simples eleccions regionals, tenen un caràcter nacional amb repercussions que poden arribar fins a Berlín. Angela Merkel podria perdre la majoria al Bundesrat, i els socialistes tornarien a agafar embranzida amb la mirada fixa a les eleccions generals del 2013. Merkel s'enfronta a les urnes mentre els alemanys, empipats, veuen perillar la seva economia per la tragèdia grega.

Les eleccions d'aquest diumenge són una prova de foc per a Merkel, criticada per la seva gestió del pla d'ajuda grec, i pels socialistes, que veuen Renània com el tret de sortida per recuperar-se de la crisi que va patir el seu partit en les últimes eleccions generals.

La clau
Els comicis de Renània del Nord–Westfàlia poden canviar el mapa polític alemany. Si la CDU de Merkel, els cristianodemòcrates, no continua al govern regional, la cancellera perdria la majoria al Bundesrat. Segons els sondejos, ni la coalició que governa actualment (CDU i FDP, els liberals), ni els socialistes amb els seus possibles socis (els Verds), aconseguirien majoria suficient per governar.

El Bundesrat, el consell federal, té la funció de cambra alta del Parlament. Cada vegada que en un land hi ha un canvi de govern, canvien també els representats polítics al Bundesrat, de manera que sempre representa la realitat política del país.

Merkel, entre Grècia i Renània
La premsa alemanya i l'opinió pública van considerar que el comportament de la cancellera envers Grècia tenia molt a veure amb les imminents eleccions a Renània del Nord–Westfàlia. El país hel·lènic ha demanat l'activació del pla d'emergència en el pitjor moment per a la cancellera.

L'índex de popularitat de Merkel és molt més baix del que estava acostumada, i és conscient que els préstecs al govern grec han danyat la seva imatge. Ha passat de ser la "cancellera de ferro" i una líder a Europa, a una simple cap de govern que es resigna a pagar els plats trencats del país hel·lènic. Grècia ha demanat l'activació del pla d'ajuda en el pitjor moment. Dilluns passat, només sis dies abans de les eleccions, el govern va aprovar el pla d'ajuda, i Alemanya haurà de contribuir-hi amb 22.400 milions d'euros.

Quan la crisi grega no es percebia encara com una tragèdia, sinó com un problema menor, Angela Merkel estava disposada a rescatar Grècia, liderant la idea d'una Europa unida. Però a mesura que el problema del país hel·lènic agafava dimensió, la cancellera va fer un viratge de 180 graus en el seu discurs: va reclamar un canvi de la legislació europea per poder expulsar, en un futur, els països que no compleixin les normatives econòmiques, i va exigir que el Fons Monetari Internacional (FMI) intervingués en el pla d'ajuda grec, negant-se rotundament a pagar ni un sol euro.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.