Política

CiU, PNB i BNG analitzen el futur de la plataforma nacionalista Galeuscat

Política

Representants dels partits que integren Galeuscat –Convergència, Unió, Partit Nacionalista Basc i el Bloc Nacionalista Gallec– tenen previst reunir-se aquest dimarts a Madrid per fer balanç dels deu anys de vigència de la plataforma nacionalista i analitzar les seves expectatives de futur, han informat fonts d'aquestes formacions.

La reunió servirà per fer una posada al dia de l'aliança que nacionalistes bascos, gallecs i catalans van segellar el 1998, ressuscitant el Pacte de Compostel·la del 1933, del qual el mes de juliol passat es va celebrar el 75è aniversari.

En principi, la cita s'ha planejat per revisar la col·laboració parlamentària d'aquestes formacions a les Corts Generals, on fins ara cadascuna ha seguit el seu propi camí en debats tan transcendentals com els pressupostos generals de l'Estat del 2009. Així, PNB i BNG van optar per donar suport al govern socialista mentre que CiU es va decantar pel vot en contra.

A la reunió hi assistiran dos portaveus parlamentaris: Josu Erkoreka (PNB) i Francisco Jorquera (BNG), mentre que Convergència estarà representada pel diputat Pere Macias i en representació d'Unió hi participarà el senador Jordi Casas.

Les seves respectives formacions han encarregat a cadascun d'aquests polítics que analitzin la tasca desenvolupada per aquesta organització en l'última dècada i que estudiïn la posada en marxa de nous instruments d'acció política.

Els quatre integrants de Galeuscat són partidaris de la continuïtat de la plataforma, que, segons la seva anàlisi, s'ha demostrat útil per a la defensa del model d'Estat de caràcter plurinacional que comparteixen, en contraposició amb les postures que sobre aquest assumpte mantenen PSOE i PP.

Aquesta reunió tindrà lloc coincidint amb l'arrencada de la precampanya a Galícia i al País Basc, que celebraran eleccions l'1 de març, i enmig de la negociació sobre el nou model de finançament autonòmic.

Pendent la decisió sobre les europees
A més, CiU, PNB i BNG encara tenen pendent la decisió sobre si reeditaran la seva coalició electoral per als comicis europeus del 7 de juny. Tot i això, en principi, aquest assumpte no forma part de l'ordre del dia de la reunió, ja que ha de ser avaluat per les direccions dels quatre partits que formen la plataforma nacionalista.

Al seu últim congrés, Unió va aprovar una resolució en què apostava per replantejar-se la continuïtat d'aquesta fórmula i obrir un "procés de reflexió sobre el sentit i la utilitat" de mantenir aquesta etiqueta electoral. Segons la formació que lidera Josep Antoni Duran, el balanç europeu de Galeuscat dels últims anys no ha estat "del tot positiu" per a ells.

Tampoc a Convergència s'ha fet pública una posició unànime sobre aquesta qüestió. Des del PNB s'aposta més clarament per concórrer junts, com fa cinc anys, mentre que el BNG encara no s'ha pronunciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.