Política

L'atac d'Israel parteix Gaza

En el novè dia de l’operació militar israeliana contra la franja de Gaza, amb Hamàs com a objectiu, segons el govern d’Ehud Olmert, les tropes miraven de prendre el control de les zones des d’on es disparen míssils cap a Israel i donar un cop dur a Hamàs.

Diumenge la població palestina del nord de la franja de Gaza va intentar tancar-se a casa seva, mentre l’exercit israelià avançava buscant homes armats de Hamàs, dipòsits de míssils i municions, ajudat per helicòpters de combat que disparaven des de l’aire.

Mentrestant, van continuar els llançaments de míssils des de Gaza cap a poblacions del sud d’Israel. Aproximadament 50 coets van caure ahir a la zona –Ashdod, Ashkelon, Sderot, Netivot i diverses localitats agrícoles–, on van causar seriosos danys en diverses cases i van deixar dues persones ferides.

A Gaza, Israel manté que ha mort desenes d’homes de Hamàs i els palestins afirmen que hi ha civils morts des del començament de l’operació. Segons l’agència Reuters, que citava fonts dels hospitals palestins, almenys 42 palestins van morir ahir, la majoria civils. El total de morts ascendeix ja a 512.

En el primer dia d’ofensiva també va morir un soldat israelià per un morter disparat contra les tropes i 30 més van resultar ferits, dos d’ells greument.

Hamàs va comunicar que havia capturat dos soldats israelians, però Israel ho va desmentir oficialment, i va afirmar que es tracta d’una guerra psicològica.

Fonts de seguretat israelianes van confirmar que l’exèrcit ha dividit en dos la franja de Gaza per dificultar la mobilitat d’homes armats d’Hamàs i impedir que rebin armes i municions. El territori palestí va quedar tallat entre nord i sud per una llarga filera de blindats que van prendre el control de la zona.

El primer ministre d’Israel, Ehud Olmert, es va dirigir ahir per televisió a la ciutadania. Va assegurar que “aquest operatiu és inevitable” i va dir als pares dels soldats al front: “Puc mirar-vos a tots vosaltres als ulls i assegurar-vos que el govern ha estudiar totes les opcions, ho ha fet tot abans de decidir tirar endavant aquesta operació”.

Segons Olmert, “el poble palestí no és el nostre enemic i els nostres únics blancs són els terroristes de Hamàs”. Però a Ram Al·lah consideren, segons va dir ahir l’exnegociadora i diputada palestina Hanan Ashrawi, que “Israel no té voluntat de pau”. El president palestí, Mahmud Abbas, va exigir “que acabi l’agressió contra el poble palestí”.

A Israel, l’objectiu formal de l’operatiu continua sent “canviar la realitat al sud del país perquè la seva població hi visqui amb normalitat”, però també hi ha veus que van més enllà. “S’han de fer servir les forces per derrocar el règim de Hamàs, ja que aquesta oportunitat no es presenta cada dia”, va dir el ministre Eli Yshai, del partit Shas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.