Política

Chávez nega que Veneçuela cooperi amb ETA i les FARC i diu que les acusacions són "vestigis de l'època colonial"

El president veneçolà ha reaccionat després que el jutge de l'Audiència Nacional, Eloy Velasco, assegurés en un escrit que existeixen indicis de "cooperació" de l'executiu bolivarià i aquests dos grups armats

El president de Veneçuela, Hugo Chávez, ha negat que el seu govern col·labori amb les bandes terroristes ETA i FARC, després que el jutge de l'Audiència Nacional, Eloy Velasco, assegurés en un escrit que existeixen indicis de "cooperació" de l'executiu bolivarià i aquests dos grups armats.

En declaracions a la cadena estatal Venezolana de Televisión, Chávez ha contestat que "aquests són tristes restes de les antigues cadenes, que alguns voldrien penjar-nos de nou del coll, però nosaltres som lliures". Chávez ha recordat una anècdota passada entre el rei d'Espanya i Fidel Castro, quan l'expresident de Cuba li va dir al monarca amb ironia: "Aquí hi ha la cadira imperial esperant el vostre retorn".

El jutge Velasco va ordenar aquest dilluns el processament de sis suposats membres d'ETA i de set membres de les FARC per diferents delictes terroristes. El magistrat va obrir diligències pels indicis que "posen de manifest la cooperació governamental veneçolana en la il·lícita col·laboració entre les FARC i ETA i en especial en relació a Arturo Cubillas", segons assegurava l'escrit de l'Audiència Nacional.

Poques hores després, la nit de dilluns a dimarts hora catalana, Chávez ha contestat des de Montevideo, on s'ha desplaçat per reunir-se amb el nou president de l'Urugai, José Mujica, i assistir a la seva cerimònia de possessió. A la sortida de la trobada, Chávez ha fet declaracions sobre l'escrit de l'Audiència Nacional de l'Estat espanyol i ha dit que això són "tristos records d'un passat colonial que ja no ho és" i ha ironitzat que "la reial audiència que va condemnar Bolívar en aquells temps, també l'hagués acusat de terrorista si hagués existit aquest terme".

Chávez ha explicat una anècdota entre el rei de l'Estat espanyol i l'expresident cubà, Fidel Castro. "Estaven caminant el president i el rei per uns salons del palau de govern de la revolució cubana. Arriben a un saló gran on hi ha una cadira. S'aturen i Fidel li diu al rei: «aquí hi ha la cadira imperial esperant el vostre retorn», li va dir amb gran saviesa, volent dir que el temps de la colònia s'ha acabat!", ha explicat Chávez.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.