Política

Montilla adverteix a Zapatero que el govern català és "tossut" i que continuarà reclamant més paper al Prat

El president de la Generalitat veu insuficient el model d’Aena i promet renegociar-lo a l’alça

El govern va evitar ahir fer massa llenya de la proposta de nou model aeroportuari plantejada pel ministre de Foment, José Blanco, a l’espera de millorar-la a l’alça. L’executiu la troba un bon punt de partida, però també insuficient. Així ho va manifestar el president de la Generalitat, José Montilla, durant una conferència al fòrum Tribuna de Girona. “És un bon punt de partida, però no d’arribada perquè no satisfà les nostres demandes i necessitats”, va sentenciar.

Tot i això, el president va destacar que la proposta fa possible la gestió individualitzada de l’aeroport, amb capacitat de competir, i permet la participació de la Generalitat i del sector privat. Dit això, va alertar el govern espanyol que al seu executiu són “tossuts i persistents” i seguiran negociant un protagonisme més elevat de Catalunya en la gestió del Prat.

Prèviament, es van manifestar en termes similars el conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, i la titular de Treball, Mar Serna, que va exercir de portaveu del govern en la roda de premsa posterior a la reunió del gabinet. Aquest tema, però, no es va abordar al consell executiu.

El govern té intenció de seguir negociant amb Foment perquè la Generalitat tingui una posició determinant en la gestió individualitzada d’aquest aeroport. Nadal es va mostrar a favor d’una majoria qualificada en la presa de decisions estratègiques, si bé va apuntar que encara hi ha altres temes a definir, com l’estructura del consell d’administració que s’encarregarà de la gestió individualitzada del Prat. Des del PSC, Manuela de Madre va recordar que tenen el compromís del ministre i de Zapatero que les institucions catalanes tindran un paper determinant al Prat.

Debat al Parlament

Per la seva banda, CiU ha presentat una moció per al ple del Parlament del 27 de gener per rebutjar el model presentat per Blanco i tots els que no estableixin que les institucions catalanes “seran majoritàries i determinants”. El president de CiU, Artur Mas, va lamentar ahir que el govern català es quedi sense tenir participació en l’accionariat. “Com es pot liderar un projecte aeroportuari, en positiu, si no pots fer les propostes?”, es va preguntar. Va insistir que si governa i CiU torna a tenir influència a Madrid, renegociarà el model.

En sentit oposat va apuntar la líder del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, que va donar suport a la iniciativa del govern del PSOE. Segons ella, la idea de Blanco està en la línia del que el PP “ha defensat sempre”. Va afegir que li recorda molt el model que en el seu dia va proposar l’exministre del PP Álvarez-Cascos. Això sí: va demanar que s’incrementi la participació privada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.