Política

Els EUA inauguren una macroambaixada a Bagdad

Món

Els Estats Units han inaugurat aquest dilluns la seva nova ambaixada a l'Iraq, que ha costat uns 700 milions de dòlars i s'ha convertit en la representació diplomàtica dels EUA més gran del món, en un intent de començar una nova era en les relacions entre Washington i Bagdad.

La cerimònia ha estat presidida pel subsecretari d'Estat nord-americà, John D. Negroponte, que va ser el primer ambaixador nord-americà a Bagdad després de la invasió del 2003, i per l'actual ambaixador, Ryan C. Crocker, i entre els convidats especials es trobaven el president iraquià, Jalal Talabani.

"Des que els Estats Units va establir la seva primera presència diplomàtica a Bagdad fa 120 anys, cap període ha estat tan intens i prometedor com el que va començar l'abril del 2003. I en tot aquest temps, cap ha estat tan important com el que vam viure la setmana passada", ha afirmat l'ambaixador Crocker.

Per la seva banda, Talabani ha elogiat els Estats Units en general i el president George W. Bush en particular i s'ha mostrat confiat que la història nord-americana "tindrà en el futur una visió més favorable de l'alliberament de l'Iraq".

"Estic absolutament convençut que el ressorgiment d'un nou Iraq democràtic, federal i independent servirà de model per a altres nacions del món oriental", ha afegit el president iraquià, segons informa The New York Times.

El passat 31 de desembre l'ambaixada dels EUA va abandonar oficialment el Palau Republicà, una de les residències de l'expresident Saddam Hussein, que poc després de la invasió es va convertir en quarter general de la presència nord-americana a Bagdad i seu de la seva legació diplomàtica.

La nova ambaixada es troba també a la Zona Verda de Bagdad, controlada fins al passat 31 de desembre pels Estats Units, i que ha passat a mans de les autoritats iraquianes en el marc del pla de retirada de les tropes. La Zona Verda, de 10 quilòmetres quadrats i a la riba del riu Tigris, inclou les seus del Govern i del Parlament, així com moltes ambaixades, on hi viuen uns 10.000 iraquians. Per accedir-hi es necessiten passis especials que fins fa uns dies lliuraven les forces militars dels EUA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.