Política

Bush es penedeix d'haver cregut que a l'Iraq hi havia armes de destrucció massiva

Estats Units

El president sortint dels Estats Units, George W. Bush, ha dit que l'error més gran dels seus vuit anys de mandat a la Casa Blanca ha estat fer cas als informes d'intel·ligència que deien que hi havia armes de destrucció massiva a l'Iraq.

En una entrevista concedida a la cadena ABC News, el mandatari també ha reconegut que no estava preparat per a la guerra quan el 2001 es va convertir en president dels EUA. "Crec que no estava preparat per a la guerra. En unes altres paraules, no vaig fer campanya dient: si us plau, votin per mi, seré capaç de manejar un atac. No vaig anticipar la guerra", ha al·legat.

Bush abandonarà el proper 20 de gener la Casa Blanca amb uns índexs de popularitat en els nivells més baixos de tota la història moderna dels EUA, per haver començat una guerra a la qual molts nord-americans s'hi havien oposat. "El penediment més gran de la meva presidència ha estat l'error d'intel·ligència a l'Iraq. Molta gent es va jugar la seva reputació en dir que les armes de destrucció massiva eren una raó per enderrocar Saddam Hussein", ha dit Bush.

El president no ha volgut dir però, si hauria envaït el país àrab si els serveis d'espionatge li haguessin dit que les armes de destrucció massiva no existien, com després es va comprovar. "És una pregunta interessant, però és una retorn al passat que no puc fer. És difícil especular" sobre aquesta hipòtesi.

Malgrat els informes d'intel·ligència erronis, Bush ha dit que se sent orgullós de no haver retirat de manera prematura les tropes de l'Iraq. "Si poses nens en perill, vas [a la guerra] per guanyar-la. La retirada hauria compromès els meus principis", ha afegit.

A la guerra de l'Iraq han mort més de 4.000 soldats nord-americans i actualment n'hi ha 15.000 de desplegats al país àrab.

Per Bush, la victòria més gran de la seva presidència ha estat la guerra contra el terror i haver mantingut estalvis els nord-americans des dels atemptats de l'11 de setembre del 2001.

Sobre els seus vuit anys a la Casa Blanca, Bush ha dit que espera que el recordin com un president que ha pres decisions difícils amb principis i que "no ha venut la seva ànima" per fer política.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.