Política

Zapatero serà el primer president electe investit en segona volta

Debat d'investidura

José Luis Rodríguez Zapatero no ha obtingut prou suports en la primera votació d'investidura, en què necessitava majoria absoluta (176), i haurà d'esperar a la segona volta de divendres per ser proclamat president per majoria simple. Zapatero només ha rebut el vot de 168 diputats del PSOE. CiU, PNB, ICV, IU, BNG, CC, i Na-Bai s'han abstingut, i PP, ERC i Rosa Díez han votat no. Minuts abans de la votació Zapatero ha agraït "les múltiples ofertes de col·laboració i de diàleg" que li han adreçat els grups "independentment del sentit del seu vot", i ha assegurat que per la seva banda no hi haurà "excuses ni resignació" a l'hora de complir el programa, el projecte i els ideals" del PSOE.

Zapatero ha obtingut un vot menys dels 169 de què disposa el seu grup per l'absència a l'hemicile d'una diputada de Tenerife del PSOE, Mercedes Coello, que ha perdut l'avió, i el resultat ha estat de 168 vots a favor de la seva investidura, 158 en contra i 23 abstencions.

En no haver obtingut la majoria absoluta, fixada als 176 diputats, el president del Congrés, José Bono, ha convocat una nova votació que, segons la Constitució, s'ha de produir 48 hores després de la primera, és a dir, el pròxim divendres. El ple es reunirà a partir de les dotze del migdia del divendres amb la previsió anticipada que la votació no s'iniciarà abans de les 12.50 hores.

En sortir de l'hemicicle Zapatero ha respost breument les preguntes dels periodistes que li han demanat la seva opinió sobre la votació d'aquest dimecres i si trucarà immediatament o no a Rajoy per mantenir una trobada. Pel que fa a la primera qüestió Zapatero s'ha limitat a dir que la votació "està bé" i pel que fa a Rajoy ha assenyalat que "esperaran".
Zapatero ja ha avançat aquest dimecres des dels passadissos del Congrés que un cop hagi estat investit divendres, farà pública la composició del seu futur executiu el pròxim dissabte. Posteriorment, el president del Congrés, José Bono comunicarà al rei la investidura i es publicarà al BOE. Un cop publicat, Zapatero jurarà i prometrà el seu càrrec al Palau de la Zarzuela i informarà al rei sobre els seus nous ministres.

Precedent

El candidat socialista José Luis Rodríguez Zapatero serà el primer president electe investit pel Congrés en segona votació.

Existeix un precedent, encara que no es va produir en les mateixes circumstàncies. Leopoldo Calvo-Sotelo també va ser escollit en segona votació el 25 de febrer de 1981, tot i que no va guanyar en unes eleccions generals, sinó que va substituir a Adolfo Suárez, que havia dimitit. Calvo-Sotelo va obtenir en la primera volta de les votacions 169 vots a favor, que no li van servir per ser president del govern i va propiciar la celebració d'una segona volta.

Precisament, durant la celebració d'aquesta segona votació, el 23 de febrer de 1981, es va produir l'intent fallit del cop d'Estat a càrrec del tinent coronel Antonio Tejero. La sessió del Congrés per a la segona votació es va celebrar finalment el 25 de febrer.

Calvo-Sotelo va obtenir la majoria absoluta i, en conseqüència, va ser nomenat president del govern.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.